Mağazaya git
Aradığın kulaklığı yaz !

Bir Odyofil Olarak, Kulağını Nasıl Eğitebilirsin?

Bir Odyofil Olarak, Kulağını Nasıl Eğitebilirsin?

 

Hobinin derinliklerine henüz dalmış, pek deneyimli olmayan müzik severler, ses tutkusu serüvenlerini daha verimli, daha anlamlı hale getirebilecek bu soruyu, bize sık sık sorarlar;

 

“Bir Odyofil Olarak, Kulağımı Nasıl Eğitebilirim?” 

 

 

Öncelikle bir kulağın eğitimli olması neyi ifade eder isterseniz bunu konuşalım.

 

Tecrübeli ses ekipmanları incelemecileri ve başta ses mühendisleri; sesi tanımlarken bir çok anlamlı terim kullanır. Aynı ışık gibi, ses te bir fiziksel fenomendir ve bir çok fiziksel özelliğe sahiptir. 

 

Ses dediğimiz şey özünde bir enerji, ve yüzeysel ölçüde bakıldığında bir dalgadır. Her dalga gibi bu enerjinin kaynağı, bir cismin belirli bir periyod aralığında, belirli kere titremesinin sonucudur.

 

Bir cismin 1 saniye içinde belirli kez titremesi sonucu; üretilecek ses dalgasının frekansı belirlenmiş olur. Bu aşama; ses dalgasının tonunu belirleyen en temel faktördür. Bununla birlikte dalga kaynağının fiziksel ve akustik yapısı, dalganın tınısını oluşturan başka bir etmen oluşturur.

 

Durup dururken niye fiziğe girdiniz diye soracak olursanız? Bu, size vereceğimiz cevabın daha anlamlı olması içindi…

 

Anlamanız gereken şey şu ki; hayatta herhangi bir şeyi yaparken daha fazla keyif almak ve yaptığınız şeyi daha anlamlı bir hale getirmek gibi bir hedefiniz varsa, uğraştığınız şey hakkında her gün yeni bilgi öğrenmeli, ve öğrendiklerinizi, size sergileyebilecek kapasitede ki ekipmanlar deneyimleyerek tasdiklemelisiniz. 

 

 

Şimdi burada gerçekten de yapmanız gereken iki şey var:

 

1.     Okuyarak öğrenmek. Bkz: “Araştırmak”

 

Bu dünya gerçekten de dipsiz bir kuyu. Bu işe öncelikle “Ses Nedir?” seviyesinden başlamak, en doğrusu olacaktır.

 

Ses Fiziği ve Akustik Bilimi hakkında yazılmış pek çok kitap, makale, video içeriği ve belgesel mevcut. Bunları okuyarak, izleyerek öğrenmeye başlayabilirsiniz.

 

İşte Size Önerdiğimiz Bazı Kaynaklar:

·       Master Handbook of Acoustics – Kitap / F.Alton Everest- Ken C. Pohlmann (Yazarlar)

·       Sesten Müziğe – TRT Belgeseli

·       Head-Fi – En Kapsamlı Ses Forumu

·       Burası :) - kulaklik.com - Sizin Ses Platformunuz

 

Sesle ilgili bilgilendirici içerikler ile vakit geçirmek sizi kısa vadede hobinin derinliklerine itecek, kendinizi bu konu hakkında bir çok şey keşfederken bulacaksınız. Uzun vadede; dinleme şansı bulduğunuz ekipmanları kullanırken, duyduklarınızı daha iyi anlayacak, açıkçası hangi tür ekipmanlardan, müziklerden hoşlandığınızı yeniden fark edeceksiniz.

 

2.     Pek çok ekipman deneyimlemek

 

 

Amfiler, hoparlörler, kulaklıklar, kablolar, müzik çalarlar, daclar, ses kartları…

 

Kaliteli müziği, mükemmel şekilde deneyimlemek; bir çok ekipmanın bir zincir halinde birbirine bağlanması sonucu gerçekleşir.

 

Günümüzde; kullandığımız ekipmanlar daha çok telefonlarımız, bilgisayarlarımız ve kablosuz kulaklıklarımızdan ibaret olsada, aslında bu cihazlar pek kaliteli bir amfi / dac kombinasyonu ile eşleştireceğiniz potansiyeli yüksek sürücülerle donatılmış birer kablolu kulaklıklar kadar etkili olmazlar.

 

Odyofil olmak isteyen bir kişinin hedefi; genellikle “Müziği En Saf Haliyle Duymaktır”.

 

Müziği, gerçekten de saf bir şekilde duyabilmek için, yüksek dinamik aralığa sahip, yüksek çözünürlüklü, düşük Sinyal – Gürültü oranına sahip; kısaca sinyalin kaynaktan kulağınıza ulaşana kadar minimum bozuntuya uğrayacağı, lineer elemanlara ihtiyacınız vardır.

 

“Bir zincir, ancak en zayıf halkası kadar güçlüdür.”

 

Kulaklik.com ekibi olarak; bizler de bu sevdaya en temel noktadan başladık.

 

“Hifilife”, “kulaklik.com” gibi; Türkiye’de bulabileceğiniz sayılı deneyim merkezlerinde çokça vakit geçirdik. Ürünler aldık, sattık; başka ürünler aldık... Bu döngü durmaksınız devam etti.

 

“Tecrübe ettiğimiz çok sayıda ekipman; bizde öncelikle kendimizi tanımamıza sebep oldu.”

 

Beynimiz “tını” kavramını ilginç bir şekilde kavrar. Belirli bir karakterde ki tınıya alışmış bir beyin, özellikle uzun bir müddet en sevdiği şarkıları, defalarca bu karakter üzerinden dinlerse, bunu ciddi şekilde “normalleştirir” ve “doğru” kabul eder. Böyle bir beyine çok farklı tınıda üretim yapan bir kulaklık üzerinden aynı şarkılar dinletildiğinde; burada bir yanlışlık var diye düşünebilir.

 

 

Pek çok ekipman deneyimlediğinizde; dinlediğinizde müzikte ki ekipman faktörünü, denklemden çıkartabiliyorsunuz. Yani ekipmanın rengini, müziğe ekleyip çıkardığı aksanları ayrıştırabilmek, sizin için kolaylaşıyor. Bunun size kattığı en temel fayda, gerçekte ne tür tınılardan, tonal karakterlerden hoşlandığınızı bir noktada tam olarak anlamanıza sebep olması oluyor. Şunu demeye başlıyorsunuz; ben tam olarak “bu” sesi arıyorum. Sanki bir renk tarif eder gibi; “kırmızı”...

 

Tecrübe, tabii deneyimlediğiniz ekipman sayısından çok; deneyimlediğiniz farklı tür ekipman sayısı doğrultusunda artıyor. Burada; algının genişlemesi, öğrendiklerinizi gözlemleyebilmek adına pek güzel bir altyapı sağlıyor diyebiliriz.

 

Özetle; bol bol okuyun, bol bol dinleyin arkadaşlar. Odyofil kişiye öğrenmek, tecrübe etmek ve öğretmek yakışır. Herkese yakıştığı gibi... Zira, bizce bu dünyada ki en değerli hazinemiz; öğrenme yetimizdir.

Kullanıcı Yorumları (0)

Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.

Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.