Mağazaya git
Aradığın kulaklığı yaz !

Kulak İçi Kulaklık Nasıl Temizlenir? En Pratik Kulaklık Temizleme Rehberi

Uzun ve sağlıklı kullanım için belli aralıklarla kulaklık temizleme işlemi yapmak oldukça önemli. Çoğumuz kulaklıklarımızı okulda, yolculukta, evde, sporda ve hatta alışverişte kullanıyor, onlardan uzun süre ayrı kalmaya dayanamıyoruz. Hal böyle olunca belli aralıklarla kulaklıklar pisleniyor ve hem sizin sağlığınızı etkiliyor hem de kulaklığın kullanım ömrünü kısaltıyor. Peki severek aldığınız ürününüze zarar vermeden kulak içi kulaklık nasıl temizlenir? Sizler için hazırladığımız kulaklık temizleme rehberi ile bu işlemi kolaylıkla yapabileceksiniz.

 

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, her ne amaçla kullanılırsa kullanılsın, kulaklığınızı mutlaka en az haftada bir kez temizlemelisiniz. Hele ki kulaklığınızı daha çok spor salonunda kullanıyorsanız, doğal olarak terleyeceğinizden dolayı her kullanımdan sonra temizlemeyi ihmal etmemelisiniz.

 

Unutmamalıyız ki, kulaklıklarınızı temiz tutmak, kulak enfeksiyonlarına veya kulaklarınızla ilgili diğer sağlık sorunlarına karşı bizi koruyacaktır. Bu yazımızda, kulaklıklarınızı neden temiz tutmanız gerektiği konusunda size tavsiyelerde bulunacak ve kulaklıklarınızı ne sıklıkla temizlemeniz gerektiğini daha ayrıntılı olarak açıklayacağız.

 

Kulaklıklarınızı Neden Temizlemelisiniz?

Kullandığınız her eşya gibi kulaklıklarınız da uzun süreli kullanımdan sonra mutlaka kirlenir. Kulaklıklarınızın cildinizle sürekli temas halinde olmasından dolayı tere maruz kalması, dışarıda kullanılmasından dolayı da tozlanması bunların başlıca nedenleridir. Uzmanlara göre, günümüzde kirli kulaklık kullanımından kaynaklanan kulak enfeksiyonları sayıları giderek artmakta ve bu enfeksiyonlara uzun süre maruz kalan kulaklarda, kulak zarlarının yırtılması veya işitme kaybı gibi ciddi yaralanmalara neden olabilmektedir. Sağlık haricinde diğer bir konu da, müzik tutkunlarına göre, özellikle kulak yastıklarının kirli olması, kulaklığınızın ses kalitesini etkileyebilir. Bu nedenle, son zamanlarda kulaklığınızın ses kalitesinde bir azalma olduğunu düşünüyorsanız, ilk olarak kulaklığınızın detaylı bir temizliğini yaparak sonuçları test etmelisiniz.

 

Kulaklıklarınızı Ne Sıklıkla Temizlemelisiniz?

 

Gördüğünüz gibi, kulaklığınızı düzenli olarak temizleme hem sağlınız açısından sizi risklerden korurken hem de kulaklığınızın ömrünü uzatarak sizi yeni bir kulaklık alma zahmetinden kurtaracaktır. Peki, kulaklıklarınızı ne sıklıkla temizlemelisiniz? Genel olarak, kulaklıklarınızı mutlaka en az haftada bir kez temizlemelisiniz. Egzersiz yaparken kulaklıklarını kullanan spor salonu müdavimleri, her egzersiz seansından sonra kulaklıklarını temizlemelidir.

 

Kulaklığınızı sık temizlemek, kulaklığınızda sıkışan ter, toz ve bakterilerin çok daha kolayca temizlenmesini sağlar. Uzun süre temizlenmeyen bir kulaklıkta aralara giren küçük toz parçacıkları katmanlar oluşturur ve temizlenmesi gerçekten imkânsız hale gelebilir. Eğer kulaklığınızı düzenli olarak temizlemeyi unutuyorsanız kendinize bir takvim veya hatırlatıcı kurabilir ve bunu bir rutine dönüştürebilirsiniz. Unutulmaması gerek önemli bir konu da eğer ki, kulaklığınızı yakın zamanda bir arkadaşınızla veya aile üyenizle paylaşma düşünceniz varsa, kulaklığınızı vermeden ve geri aldıktan sonra da tekrar kullanmadan önce mutlaka temizlemelisiniz. Bu, siz ve arkadaşlarınız veya sevdikleriniz arasında çapraz bulaşan bakterileri ve hastalıkları önleyecektir.

 

Adım Adım Kulaklık Temizleme Rehberi

 

 

Yukarıda kulaklıklarınızı hangi sıklıkla temizlemeniz gerektiğini konuştuktan sonra şimdi gelelim bir kulaklığın nasıl temizlenmesi gerektiğine. Muhtemelen birçoğunuz kulaklıklarınız bir ıslak mendil veya ıslak bezle silerek temizlemeyi bitiriyor ancak yapacağınız detaylı bir temizlemenin kulaklığınızın ömrünü uzatacağını unutmamak gerekir.

 

Kulaklıklarınızı temizlemeye başlamadan önce gerekli ekipmaları hazırlamanız gerekir. İhtiyacınız olabilecek ekipmanlar; 

 

  1. 2 adet yumuşak bez. Biri ıslatılarak kullanılacak, diğeri de kurulama işlemi için gerekiyor.
  2. Ilık su
  3. Sıvı sabun
  4. Yumuşak uçlu bir fırça
  5. Kulak temizleme çubuğu ( elinizin ve bezin ulaşamadığı noktalara rahatlıkla ulaşacaktır)
  6. Hamur macun ( Yumuşak ve yapışkan formu sayesinde, kulaklığınızın aralarına sıkışan ufak toz ve pislikleri çekip alacaktır )

 

Kulaklığınızı temizlerken alkol kullanmaktan kaçınmanızı öneririz. Alkol kulaklığınızı oluşturan meteryallere zarar verebilecektir. Temizlik malzemelerinizi hazırladıktan sonra aşağıdaki adımları izleyerek kulaklığınızı temizlemeye başlayabilirsiniz.

kulak içi kulaklık temizliği

 

Kulak İçi Kulaklık Nasıl Temizlenir?

 

 

Kulakiçi kulaklıklar günümüzde hem kolay taşınabilir olmaları hem de gelişen teknik özelikleri ile çok fazla kullanıcının vazgeçilmezi olmuşlardır. Ancak bunun yanında kulağımızın iç kısmına direk temas etmeleri nedeni ile eğer sürekli olarak temizlenmezlerse başımıza büyük işler açabilecekleri de bir gerçektir. 

 

1. Kulaklığınızın kapalı olduğundan ve tüm başka cihazlarla olan bağlantıların kesilmiş olduğundan emin olun.

 

2. Ilık bir suya biraz sıvı sabun ekleyin ve daha sonra bezlerimizden birini bu suda ıslatın. Daha sonra kulaklığınızı temizlemeye başlamadan bezin üzerindeki fazla suyu mutlaka durulayın. Aşırı ıslak bir bezle kulaklığınızı asla temizlemeyin.

 

3. Bez ile temizleyebileceğiniz her alanı güzelce temizleyin. Gerekirse bezi birkaç kez suya sokup çıkartarak sürekli temiz kalmasını sağlayabilirsiniz.

 

4. Kulaklığınızda kulak içi kulaklık süngerleri mevcutsa bunları çıkartarak detaylı olarak temizlemeniz gerekir. Kulağımızı direk temas eden malzemeler olduğu için kulak içi süngerlerinin temizliği sağlık açısından çok önemlidir.

 

5. Kulaklığınız kablolu ise jakına temas etmekten kaçınarak kabloyu ıslak bezle dikkatlice silerek temizleyin.

 

6. Bir kulak temizleme çubuğu yardımı ile bez ile temas edemediğiniz aralıkları temizleyebilirsiniz. Çubuğun ucundaki süngerin çok ıslak olmamasına özen göstermeniz gerekir. Ayrıca eğer bulabilirseniz bir hamur macunu ile çok küçük ve ulaşılamayan noktalarda biriken kirleri yapıştır-çek yaparak temizleyebilirsiniz.

 

7. Kulaklığı yumuşak kuru bir bezle kurulayın. Kulaklık jakını kuru olarak nazikçe temizleyin ve daha önce çıkardıysanız kulak içi süngerlerini yeniden takın. 

 

Ve artık kulaklığınız tertemiz. Bunu gerektiği gibi haftada bir veya spor salonunda her kullanımdan tekrarlayın. 

 

Kulaklığınızı Temiz Tutmanın Yolları 

 

Buraya kadar kulaklıklarınızı nasıl ve ne sıklıkla temizlemeniz gerektiği ve bunun size ne gibi faydalar sağlayacağını anlattık. Peki kulaklıklarımızı kullanırken de temiz tutabilir miyiz? Tabiki evet. Kulaklıklarınızı sık sık temizlemenin yanı sıra, saklama sırasında veya onları kullanırken temiz kalmasını sağlamak size aşağıda 3 önerimiz var; 

 

1. Kulaklıklarınızı özel bir çantada saklayın 

 

Eğer zaten üst düzey bir kulaklık markasının kulaklığını kullanıyorsanız, bu kulaklıkları satın aldığınızda  genellikle özel bir taşıma çantasıyla gelir. Birçoğumuz bu çantaları fazla yer kapladığı için taşımak istemese de özellikle kulaklıkları kullanmadığımızda bu çantalarda saklamak temiz kalmaları konusunda size oldukça yardımcı olacaktır. 

 

2. Toz tutmasını önlemek için kulaklığınızı kuru tutun 

 

Kulaklıkları ( özellikle spor salonlarında kullanımdan sonra )kesinlikle ıslak bırakmamalısınız. Islak bırakılan kulaklıklar tozları çok daha kolay çekecek ve bu tozlar kulaklığa çok daha kolay yapışacaktır. Mümkünse, spor sonrası kulaklığınızı kuru ve yumuşak bir bezle kurulamalı hatta sonrasında toza maruz kalamayacağı bir çanta içinde muhafaza etmelisiniz. 

 

Islak koşullar, kulaklığınızın küf oluşumuna karşı savunmasız kalmasına da neden olabilir; bu, oldukça pahalı olan kulaklığınızda süphesiz en son görmek isteyeceğiniz bir durumdur. 

 

3. Kulaklık pedlerinizi belli aralıklarla yenileyin 

 

En kaliteli kulaklıklarda bile belli bir zaman sonra kulak yastıklarınız normal aşınma ve yıpranma nedeniyle bozulabilir. Sürekli tere maruz kalmak da kulak pedlerinizin kokmasına neden olabilir. Ne yazık ki, hiçbir temizlik bu kokudan gidermeye yardımcı olmaz. Bu olduğunda, kulaklığınız için en iyi yöntem kulak pedlerini değiştirmektir. 

 

Çoğu Premium kulaklık markası, ürünleri için yedek parçaları da ayrıca satarlar. Kulaklık yastığı ihtiyaçlarınız için bu markaların web sitelerine bakabilirsiniz. Özellikle konu kulaklık pedleri ve kulaklık yastıkları olduğunda kulak üstü kulaklık temizliği büyük öneme sahiptir. Kulaklıklarınızı nasıl temizleyeceğini öğrendiğimiz yazımızdan sonra bluetooth kulaklık satın alanlar arasında sıklıkla merak edilen kulaklıklar gece şarj edilmeli mi sorusunun yanıtını da sizler için açıkladık. Kulaklık şarj konusunda merak ettiklerinizi de ilgili blogumuzdan öğrenebilirsiniz. 

 

Kullanıcı Yorumları (0)

Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.

Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.