Mağazaya git
Aradığın kulaklığı yaz !

Kulaklık Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Teknik Özellikler

Kulaklık dünyası çok geniş, dinamik ve hızlı dönen bir evrenin parçası. 

 

Bir çok markanın çabası sonucu nerdeyse her gün yeni bir modelin piyasaya giriş yaptığı bir dünya burası.

 

Doğal olarak, kullanıcılar bu kadar çok seçenek arasında kaybolabiliyor, kulaklık alırken dikkat edilmesi gereken teknik özelliklere ve satın alma rehberine ihtiyaç duyabiliyor. 

 

Bir kulaklık seçerken; kafamızda ses karakteri, teknik performansı, fiyat aralığı, konforu, malzeme kalitesi, tasarımı, elektronik özellikleri gibi bir çok kriteri değerlendirmeye alıyoruz. 

 

Aralarında seçim yaptığımız seçeneklerin aslında büyük bir çoğunluğu; genellikle dinamik sürücülü arkası kapalı kulaklıklar oluyor. Bu eğer bir kablosuz kulaklıksa, bu ihtimal çok daha da olası. 

 

Peki aslında kaç farklı çeşit kulaklık türü var, bunun bilincede miyiz?

 

Bizce, özünde kulaklıkları en başta 2’ ye ayırabiliriz.

 

“Kulak İçi Kulaklıklar” ve “Kulak Üstü Kulaklıklar” şeklinde.

 

Burada alt sınıflar;

 

·       Kablolu Kulak İçi Kulaklıklar

·       Kablosuz Kulak İçi Kulaklıklar

·       Tamamen Kablosuz Kulak İçi Kulaklıklar

·       Kablolu Kulak Üstü Kulaklıklar ve

·       Kablosuz Kulak Üstü Kulaklıklar; Olabilir.

 

Tabii, yukarıda yazdığımız kategorilerin zaten bilincinde olduğunuzun, bunların pek genel başlıklar olduklarının farkındayız. Burada ilgi çekici 3 kategori daha düşünülebilir:

 

·       Arkası Açık Kulaklıklar

·       Arkası Kapalı Kulaklıklar

·       Arkası Yarı Açık Kulaklıklar

 

Sonuçta, bir kulaklık alırken dikkat edilmesi gereken teknik özellikler neler?

 

 

  1.  Kablolu mu Kablosuz mu?

 

Bu herhalde yüzyılın sorusu. Öyle mi? En azından ses dünyasında ki en büyük sorulardan biri. Bu kesin.

 

Kablolu demek, aslında kayıpsız ses demek. Teorik olarak öyle mi? Tabii ki hayır. Ama burada ki sinyal ve enerji bluetooth aktarım teknolojisine kıyasla pek az miktarda veri kaybederek yol alabiliyor.

 

Kablolu kulaklıklar, doğru kaynaklarla eşleştirildiği takdirde kablosuz kulaklıklarla kıyasla her türlü akustik üstünlüğe sahip oldukları gibi, doğru kaynaklarla eşleştirme sonucu büyük oranda elektronik özgürlüğe de sahip oluyorlar.

 

Bluetooth aktarım teknolojisi yıllardır gelişmekte olan bir süreç içerisinde evriliyor. Elektronik dünyası genel olarak çipler ve komponentler küçüldükçe, içeri sığdırabildiğimiz transistör miktarı arttıkça daha fazla işlem gücünü, daha az eforla gerçekleştirebilecek yetiye ulaşmaya çalışıyor. Burada Qualcomm, Intel gibi büyük çaplı şirketler devasa yatırımlar yaparak sektörü büyütüyorlar.

 

Özellikle bluetooth 4 sürümlerinin 4. neslinden itibaren codec dünyası çok geniş ve verimli bir evrene dönüştü.

 

Burada AptX, AptX HD, AptX Adaptive, AptX LL ve LDAC gibi codecler, yüksek çözünürlüklü kablosuz ses aktarımı yolunda iyi bir iş başarıyorlar.

 

Codec mi ne? Size cevabı detaylı bir şekilde aktaracak olan yazımıza davet ediyoruz. Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Özet olarak: Bir codec, bluetooth sinyalinin kaynak tarafından kulaklıklıklarınıza ya da başka bir alıcıya nasıl ve ne ne şekilde iletileceğini belirleyen mekanizmadır. Codecler, dijital ses verisini spesifik, türüne göre değişiklik gösterecek bir format ile kodlar ve çözer.

 

Yakın zamanda AptX Losless geliyor. AptX Lossless’ın kulaklıklar ve kaynak cihazlara yerleşmesiyle, ki bu zaman alacaktır, CD kalitesinde bir kablosuz aktarımım yapılabileceği söyleniyor. Göreceğiz.

 

Kablosuz kulaklık kabinlerinin içinde, doğal olarak bir çok elektronik var. Bunun bazı avantajları ve dezavantajları mevcut.

 

Bir kere akustik olarak tamamen olumsuz bir durum yaratan bu yapı, kabin alanının büyük bölümünü kaplayan, ısı yayan ve açıkçası sürücüye yeteri kadar geniş bir hareket alanı ayırmayan bir iç mekan oluşturmuş oluyor. Özellikle kulak üstü bluetooth kulaklıklarda. 

 

Sürücü büyüdükçe; yarattığı impact, salınım mesafesi ve titreşim gücü artıyor. Doğal olarak yüksek seslere çıkıldığında, bu sürücünün arka tarafa doğru ürettiği dalgaların iyi absorbe edilmesi ve uzun mesafeler boyunca salınmaya başlayan diyaframa alan bırakılması gerekiyor. Doğal olarak çoğu kablosuz kulaklıkta, böyle bir akustik alan verimsizliği sonik karakter açısından hüsranla sonuçlanıyor.

 

Bununla birlikte, taşınabilirlik, hareket özgürlüğü ve akıllı özellikleri ile kablosuz kulaklıkların günlük yaşantımızda sağladığı avantajlar bir hayli fazla.

 

Günün sonunda avantajlarını ve dezavantajlarını göz önünde bulundurarak, kablolu kulaklıklar ve kablosuz kulaklıklar arasında seçim yapmak, size kalıyor.