Mağazaya git
Aradığın kulaklığı yaz !

Uzun Süreli Kullanımda Bluetooth Kulaklık Zararlı Mı?

Son yıllarda, özellikle de True wireless teknolojisinin gelişmesi ile birlikte kulaklıklar da tıpkı cep telefonlarımız, cüzdanımız veya diğer eşyalarımız gibi yanımızdan asla ayırmadığımız nesneler haline geldi. Gelişen kulaklık teknolojileri sayesinde artık ellerimize bile çok fazla ihtiyaç duymadan, kulaklıklarımız ile müzik dinleyebiliyor, rahatlıkla telefon görüşmelerimizi yapabiliyoruz. Peki uzun süreli kullanımda bluetooth kulaklık zararlı mı? Hadi gelin birlikte bakalım…  

 

Acı gerçek şu ki, evet kulaklıkla uzun süreler müzik dinlemek gerçekten işitme sistemimize kalıcı olarak zarar verebilir. Uzmanların tavsiyelerine göre, ses seviyeniz max %60’ı geçmeyecek şekilde en fazla 60 dakika aralıksız müzik dinlemelisiniz. Bu ses sevilerini ve aynı zamanda süreleri aşmanız durumunda kulağınıza ciddi zararlar verebilirsiniz. O nedenle “60/60” kuralı ile müzik dinliyorsanız, her 60 dakikada bir mutlaka mola verip kulaklarınızı dinlendirmelisiniz.

 

Kulaklıkla Yüksek Sesle Müzik Dinlemek İşitme Kaybına Neden Olur mu?

 

Kulaklıkla Yüksek Sesle Müzik Dinlemek İşitme Kaybına Neden Olur Mu?

 

Bugün, gençlerin yaklaşık %12,5'inin kulaklıklarından yüksek ses seviyelerine maruz kalmaları nedeniyle bir miktar işitme kaybı yaşadığı tahmin edilmektedir. Bu, 20 yıl öncesi ile karşılaştırıldığında yaklaşık %30 daha yüksek bir oran.

 

Günümüzde kulaklıklar maksimum ses seviyesinde 120 DB'ye kadar ses seviyelerine ulaşabiliyor. Buna bir örnek vermek gerekirse, bir arabanın kornasını doğrudan kulağınıza doğru çalması ile eşdeğerdir. Bunun da oldukça gürültülü ve zarar verici bir ses olabileceğini kabul etmek gerekir. Tabiki pek çoğumuz müziği bu kadar yüksek sesle dinlemiyoruz ancak, 120dB'nin %60'ında bile dinlemiş olsak, hala 60-70 DB civarında bir oranda bir sese maruz kaldığımızı ve bunun da sürekli konuşan insanlarla dolu kalabalık bir odanın gürültüsü ile eş değer olduğunu unutmamalıyız.

 

Yüksek seslere uzun süre maruz kalmanın bazı olumsuz yan etkilere yol açtığı bilinmektedir. Bu kalıcı işitme kaybı olabileceği gibi, birçoğumuzun dikkate almadığı kulak çınlaması da olabilmektedir.

 

Kulaklıklar Kulak Çınlamasına Neden Olabilir mi?

 

Kulak çınlaması, gürültünün bir dış kaynağı olmasa bile, bireylerin kulaklarında sürekli bir çınlama duyduğu bir durumdur. Kulak çınlamasının nedeni sadece yüksek sesle müzik dinlemek olmayabilir, ancak bu sıkıntıyı yaşayanların pek çoğunun yüksek sesle müzik dinlemeyi çok sevdiği de araştırmalarda karşımıza çıkmaktadır. 

 

Kulaklıklar kulak çınlmasına neden olur dersek onlara büyük haksızlık yapmış oluruz, ancak, kulaklıkla müzik dinlerken ses seviyesinin yüksek tutulması ve buna uzun süre maruz kalmak kulak çınlamasına neden olabilir. 

 

Kulak çınlaması tedavi edilebilir ve çoğu durumda geçici olsa da, yine de mümkün olduğunca kaçınılması gereken bir şeydir. 

 

Peki İdeal Ses Seviyesi ve Süresi Nedir?

 

Hatırlarsanız yazımızın başında 60/60 kuralından bahsetmiştik. Tekrar bu konuya değinirsek, günümüzde çoğu ortalama kulaklık 110-120 DB ses sevilerine rahatlıkla ulaşabilmektedir. Eğer elinizde bu tarz bir kulaklık varsa %60 ses seviyelerinde ( 60-70 DB ) max 60 dakika aralıksız müzik dinlemenin muhtemelen kulağınıza bir zararı olmayacaktır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bu ses seviyesi gürültülü bir oda sesi gibidir veya tıpkı bir Cumartesi gecesi akşam yemeğine gittiğiniz bir restorandaki gürültü gibi.

 

Nasıl böyle gürültülü bir ortamda çok uzun kalmanın kulağınızı rahatsız etmesi gibi, yukarıda bahsettiğimiz DB aralıkları kısa bir süre için dinlemek için güvenlidir. Bu nedenle 60/60 kuralını aşmamanızı tavsiye ederiz. 

 

Bu DB aralıklarının üzerine çıktığınız ve dinleme sürelerini uzun tuttuğunuz her koşulda bir işitme hasarı yaşamanız muhtemel olacaktır. Hatta maksimum ses seviyesinde, 5-15 dakika gibi kısa bir sürede dahi işitme duyunuzda küçük hasarlar görmeye başlayabilirsiniz. Bir saatten fazla dinlenirse bu hasar kalıcı hale gelebilir.

 

Buraya kadar sizin yüksek sesle müzik dinleme isteğinizi, kulak sağlığınızı da düşünerek maksimum hangi seviyelere çıkabileceğiniz bilgisini vermeye çalıştık. Ancak aslında olması gereken ve uzun vadeli işitme sağlığı ve güvenliği için en güvenli seçeneğiniz kulaklığınızı yaklaşık 40-50dB'de dinlemek olacaktır.

 

Kulaklık İçi vs Kulak Üstü Kulaklıklar

 

Gelelim kulaklık tiplerine göre hangisinin daha az veya daha çok zararlı olabileceği konusuna. Kulak içi kulaklıklar, kulağın doğrudan içine yerleştirildiğinden kulak üstü modellere nazaran daha tehlikeli olarak görülüyor.  

 

Aslında bu inanışın çok da yanlış olduğu söylenemez. Kulak içi kulaklıklar doğrudan kulak deliğine sesi verdiği için, kulağımızın duyduğu desibel seviyesini 5-9 DB arasında bir yere kadar artırabilirler. Yani aynı ses seviyesine getirdiğimiz kulak içi ve kulak üstü kulaklarımızdan aynı yükseklikte ses duymayız.  O halde 60/60 kuralını anlatırken bahsettiğimiz 60-70 DB rakamlarından “60”’ı kulakiçi, “70” i ise kulak üstü olarak değerlendirebiliriz. 

 

Uyurken Kulaklık Takmak Zararlı mı?

 

Uyurken Kulaklık Takmak Zararlı Mı?

 

Uzun süreli kulaklık kullanımının vücudumuza getireceği zararlardan bu kadar bahsetmişken, uyurken kulaklık takma alışkanlıklarından da bahsetmeden geçmek olmaz. 

 

Birçok kişi, uyurken kulaklık kullanmaktan gerçekten keyif alması doğaldır. Hafif, sizi rahatlatacak bir müzik eşliğinde, dış sesleri duymadığınız bir uyku fena olmayabilir. Ses tarafından bakarsak gece kullanım için yaklaşık 10-20 DB aralığında dinlemenin sağlığınız açısından bir zararı da yoktur aslında.  Ancak, işitme kaybı dışında gece kullanımında oluşabilecek başka riskler de vardır. Örneğin:

 

·         Çoğu kulak içi kulaklığın silikon yapıda olması, kulaklarımızın hava yolunu tıkayarak normal olması gereken sıvı akışını engelleyebilirler. Bu da kulağımızda aşırı kirlenmeye ve de dolayısıyla iltihaplanmaya neden olabilir.

 

·         Kulak içi kulaklıklar gece boyu kulağımıza basınç uygulayacağından, bu basınç kulak dokusunun tahriş olmasına neden olabilir.

 

 

·         Yine aynı şekilde basınç nedeni ile kulak ağrısı olma durumu da riskler arasındadır.

 

 

Bu sorunların tümü, her gece 6-8 saatlik uyku gibi uzun süre kulaklık takmaktan kaynaklanabilir. 

 

İşitme Kaybı Nasıl Önlenir?

 

Hepimizin bilmesi gereken, işitme sistemimize bir kez kalıcı zarar verirsek bunun bize geri döndürülemez zararları olabilir. Pek çoğumuz için müzik ve onu yüksek sesle dinlemek çok büyük bir zevk, ancak bu zevkimizin bizi ileride işitme cihazına mahkûm etmesine de asla izin vermemeliyiz. 

 

Bu nedenle tüm hayatımızda olduğu gibi, kulaklık kullanımımızı da bilinçli olarak yapmak çok önemlidir. Muhtemelen çoğumuzun kulaklıklarımızın hangi desibel seviyesine ayarlı olduğu hakkında pek de bir fikrimiz yoktur. En azından 60/60 kuralına uymak harika bir başlangıç olabilir. DB olarak bakmasak bile kulaklığınızın sesini ayarlarken, her zaman cihazın izin verdiği maksimum seviyenin yaklaşık %50-60'ında tutmaya çalışmak, uzun süreler yerine molalar vererek müzik dinlemek sizi işitme ile ilgili sorunlardan uzak tutacaktır.

 

Tüm bunların yanı sıra, kulaklıklarımızı ihtiyaç duyduğumuz zamanlarda kullanmak, örneğin evdeyken müziğinizi harici bir hoparlörden dinlemek kulaklarınızın dinlenmek için iyi bir mola olacaktır. 

 

Kullanıcı Yorumları (0)

Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.

Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.