Mağazaya git
Aradığın kulaklığı yaz !

Sıradan Bir Oyun Kulaklığına Surround Ses Nasıl Eklenir?

Yüksek kaliteli oyun kulaklıklarının önemli özelliklerinden biri genellikle sanal surround ses oluyor. Bu özellik, basit stereo çıkışların sağlayabileceğinden daha gerçekçi ses ile daha sarmalayıcı bir ses deneyimi sunuyor. Ancak birçok kulaklık üreticisinin söylemediği şey, bu etkinin neredeyse her oyun kulaklığında yazılım kullanılarak elde edilebileceği. Tabii ki, PC oyuncuları için bu geçerli. Konsol kullanıcıları için ne yazık ki yapacak bir şey yok.

Peki, oyun kulaklığınıza sanal surround ses getirecek bu gizemli teknoloji nedir? Dolby ve DTS gibi ses alanındaki büyük isimlerin farklı uygulamaları olsa da, hepsi 2017'de Windows 10'a eklenen Spatial Sound özelliğinden yararlanır.

Burada, Windows 10'da herhangi bir oyun kulaklığına sanal surround ses eklemenin farklı yollarını açıklayacağız.

Adım Adım Oyuncu Kulaklığına Surround Ses Ekleme Yöntemi

Oyunlarınızın Ayarlarını Kontrol Edin

Oyunculara sunulan çeşitli yazılım seçeneklerinden bahsetmeden önce, oynamak istediğiniz oyunun zaten bir tür yerleşik surround ses işleme teknolojisi sunup sunmadığını kontrol etmeniz gerekmekte. Henüz yaygın olmasa da, Overwatch ve Call of Duty: Warzone gibi bazı popüler oyunlar, Ses ayarları menüsünde Dolby Atmos for Headphones seçeneğini sunar.

Diğer seçenekler gibi, oyunlardaki Dolby Atmos for Headphones entegrasyonu da herhangi bir oyun kulaklığına sanal surround ses getirerek daha sarmalayıcı bir ses deneyimi sağlar ve en iyi kısmı, oyunu satın aldıktan sonra tamamen ücretsiz olması!

Windows Sonic for Headphones Özelliği

Oyun kulaklığınıza sanal surround ses eklemek için ilk durağınız Windows Sonic for Headphones olmalıdır, çünkü bu, Windows 10'a yerleşik ve tamamen ücretsizdir.

2017'de mekansal ses desteğinin tanıtılmasının ardından, Microsoft, bu teknolojiden yararlanmak için Windows Sonic for Headphones'u yayınladı. Ücretsiz yazılım doğrudan Windows 10'a yerleştirilmiş, bu nedenle indirilecek bir uygulama yok ve sistem tepsisindeki ses simgesine sağ tıklayarak ve Mekansal Ses > Windows Sonic for Headphones'ı seçerek etkinleştirilebilir.

En iyi surround ses sanallaştırma yazılımı olmasa da, oyun oynarken biraz derinlik ve mekansal farkındalık ekler ve hatta filmleri izlerken stereo sinyali sahte bir surround deneyimi için yükseltebilir.

Dolby Atmos for Headphones Özelliği 

Daha fazla güç arıyorsanız, Dolby Atmos for Headphones hem geliştiriciler hem de tüketiciler arasında popüler bir seçenektir.

Dolby Atmos for Headphones, Windows Sonic ile aynı mekansal ses teknolojisine dayanır, ancak Dolby'nin kendi sanal surround ses ayarlama teknolojisini kullanarak sarmalayıcı sesi yaratır, özellikle kodeği tam destekleyen oyunlarla oynandığında yerleşik seçeneğe kıyasla çok daha iyi bir ses deneyimi sunar. Bu, Dolby'nin ev ve sinema sesindeki ustalığı göz önüne alındığında pek de şaşırtıcı değil.

Ancak, Dolby Atmos for Headphones doğrudan Windows 10'a entegre edilmedi. Bu sebeple oyun oynarken ses teknolojisini kullanmak için Dolby Access uygulamasını Microsoft Store'dan indirmeniz gerekecek.

Uygulama ücretsizdir ve Dolby Atmos hoparlör sistemleriyle otomatik olarak çalışır, ancak Dolby Atmos for Headphones'a erişmek için ek olarak 15£/15$ ödemeniz gerekecek. İyi haber şu ki, yazılımın size uygun olup olmadığını görmek için yedi günlük ücretsiz bir deneme süresi kullanabilirsiniz.

Ayrıca, Corsair HS80 RGB Wireless gibi bazı oyun kulaklıklarının Dolby Atmos for Headphones lisansı ile geldiğini belirtmekte fayda var, bu da onları ilk kez taktığınızda teknolojiyi ücretsiz alacağınız anlamına gelir.

Lisansı nasıl edinirseniz edinin, Atmos'u etkinleştirmek için oynamak istediğiniz oyunu açın, sistem tepsisindeki ses simgesine sağ tıklayın ve Mekansal Ses > Dolby Atmos for Headphones'ı seçin.

DTS Headphone:X DTS, Dolby kadar marka tanınırlığına sahip olmayabilir, ancak son yıllarda surround ses pazarında dalgalar yaratıyor, genellikle Blu-ray'de ses kodlaması için kullanılıyor. Ancak sadece surround ses sistemlerine odaklanmıyor; aynı zamanda Windows mekansal ses teknolojisini kullanan kulaklık odaklı bir kodek olan DTS Headphone:X'i de sunuyor.

Dolby Atmos gibi çalışır, teknolojiye erişmek için DTS Sound Unbound uygulamasını Microsoft Store'dan indirmeniz gerekir. Uygulama ücretsizdir, ancak kulaklıklarda sanal surround ses teknolojisine erişmek için DTS Headphone:X çözücüsüne erişmek için 20£/20$ ödemeniz gerekecek. Ancak 14 günlük daha uzun bir deneme süresi olduğu için Dolby Access'ten daha fazla zamanınız olacak ve teknolojinin size uygun olup olmadığına karar vermek için yeterli zamanınız olacak.

DTS, Dolby ve diğerlerinden ayrıldığı yer uygulamadır; genel çıktıyı yerleşik bir EQ kullanarak ayarlayabileceğiniz gibi, uygulama 500'den fazla kulaklık modeli için özel ayarlar sunar, ayrıca kulak içi ve kulak üstü kulaklıklar için genel profiller sunar.

Resmi olarak desteklenen modeller için, ses çıktısını daha da özelleştirmek için Denge veya Geniş efektler arasından seçim yapabilirsiniz.

Diğer seçeneklerde olduğu gibi, DTS Headphone:X'i etkinleştirmek için oynamak istediğiniz oyunu açın, sistem tepsisindeki ses simgesine sağ tıklayın ve Mekansal Ses > DTS Headphone:X'i seçin.

Burada bahsedilen PC yazılımından daha iyi yararlanmak için yeni bir oyun kulaklığı almayı düşünüyorsanız, en iyi bütçe oyun kulaklıklarını ve en iyi premium oyun kulaklıklarını da derledik.

2023 oyuncu kulaklığı önerisi

Oyuncu Kulaklığı Önerisi 2023: Ses Kasmak İçin En İyi Gaming Kulaklık

Spotify ses performansında artış arıyorsanız sizin için hazırladığımız rehberi inceleyebilirsiniz.

Detay

Kullanıcı Yorumları (0)

Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.

Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.