Mağazaya git
Aradığın kulaklığı yaz !

Kulaklık Takmak Gerçekten Zararlı mı?

 

Kulaklıkların kulaklarınıza zarar verip vermediği ve onları kullanırken nasıl kulak hasarından kaçınacağınız hakkında bilmeniz gereken her şeyi içeriyor bu yazı.

 

Kulaklıklarınızı çıkardığınızda çınlama sesleri mi duyuyorsunuz?

Bu, korkutucu bir durum olabilir ve hatta kulağınıza kalıcı olarak zarar verip vermediğinizi merak etmenize neden olabilir. Çınlama seslerinin beklediğinizden daha uzun sürmesi, kulaklarınıza tamamen hasar verip vermediğinizi düşünmenize yol açabilir.

Bu yazıda, kulaklıkların güvenli olup olmadığını tartışacağız. Ayrıca kulaklıklarınızı takarken güvenli bir şekilde nasıl dinleyeceğinize dair bazı ipuçları vereceğiz.

Haydi başlayalım.

 

Bu Yazıda Neler Var?

·         Kulaklıklar Kulaklarınıza Zararlı mı?

·         Kulaklıkları ve Kulak İçi Kulaklıkları Kulaklarınıza Zarar Vermeden Nasıl Kullanabilirsiniz?

·         Sonuç: Kulaklıklar Kulaklarınıza Zararlı mı?

Kısa cevap: aslında değil. Kulaklıklar, farklı sağlık endişeleri için tam olarak suçlu değildir. Sorun, onları nasıl kullandığınızda ilgili.

Yanlış kullanıldığında, kulaklıklarınız aşağıdaki sağlık sorunlarına yol açabilir:

 

İşitme Kaybı Nedir?

İşitme kaybı, tek veya her iki kulakta kısmen veya tamamen duyamama durumunu ifade eder. Ana nedenlerinden biri de yüksek sese maruz kalmadır.

Bu genellikle, kulaklarda ses iletiminden sorumlu hücrelerin, yani tüy hücrelerin zarar görmesi nedeniyle olur.

Tüy hücreler normalde zamanla iyileşebilir. Ancak, yüksek seslere uzun süre maruz kalındığında, önemli sayıda tüy hücresi kalıcı olarak yok olabilir. Bu nedenle, kulaklıklar ve işitme kaybı arasındaki ilişki, ses seviyenizin ne kadar yüksek olduğuna ve ne kadar süre dinlediğinize bağlıdır.

İşitme kaybının yanı sıra, kulaklıklarınızı çıkardıktan sonra bazen çınlama veya diğer sesler duyabilirsiniz. Eğer bu durum uzun süre devam ederse, bu tinnitus adı verilen farklı bir durum olabilir.

 

Kulak Çınlaması (Tinnitus) Nedir?

Kulak içindeki tüylerin bükülmesi, kırılması veya hava basınçlarındaki ani değişikliklere maruz kalması durumunda ortaya çıkar. Bu, beyninize düzensiz sinyaller göndermelerine neden olur. Bu sinyaller çınlama, uğultu ve diğer doğal olmayan sesleri içerebilir.

 

Kulak Enfeksiyonu Nedir, Nasıl Oluşur?

Kulak enfeksiyonu, orta kulakta bir bakteri veya virüs tarafından enfekte olma durumudur. Kulak enfeksiyonları genellikle orta kulakta iltihap ve sıvı birikmesiyle karakterize olup, son derece ağrılı olabilir.

Düzenli olarak temizlenmezse, kulakiçi kulaklıklar kulak kanalına doğrudan yerleştirildiğinde kolayca bakteri taşıyabilir.

Kulaklıklar ayrıca kulağın hava geçişini engeller, bu da bakterinin daha da çoğalmasına izin verir. Bu faktörler bir araya geldiğinde, bakterinin kulakların daha hassas kısımlarına geçme riski artar.

 

 

kulağı çınlayan adam

 

Kulak Ağrısı Neden Olur?

Kulaklıkları taktıktan sonra kulaklarınızda fiziksel ağrı hissetmek genellikle iki nedenden dolayı olur - kötü uyum veya uzun süreli kullanım.

Eğer kulaklıklarınız doğru şekilde yerleştirilmezse veya doğru boyutta değilse, kulaklarınızda ağrı hissedebilirsiniz. Bu ağrı, iç kulağınıza, çeneniz ve başınız gibi yakındaki diğer bölgelere yayılabilir.

Çoğu kulaklık, insanların farklı kulak şekilleri ve boyutlarına rağmen, herkese uyan yaklaşımı izler. Ayrıca, kulaklıklar genellikle sert plastikten yapılır. Bu, özellikle herhangi bir yastık yoksa kulakları tahriş edebilecek bir malzemedir. Bu nedenle, yanlış boyutta kulaklıklar kullanmak, bu sert plastik malzemeyi cildinize ve kulak kıkırdağınıza iter, gereksiz basınca neden olur.

Ayrıca, kulağınızdaki kıkırdak, kulaklıklarınızı uzun süre tutmak için tasarlanmamıştır, bu da birkaç saat kullanımdan sonra acımasına neden olur.

 

Baş Dönmesi Neden Olur?

Baş dönmesi, baş dönmesi veya dengesizlik hissi ile karakterize edilir. Ana nedenlerinden biri iç kulağımızda, denge duyumuzdan sorumlu olan problemlerdir.

İç kulak, dönme kanalları ve vestibül adı verilen iki ana yapı aracılığıyla denge mekanizmalarımızı düzenler.

Temel olarak, iç kulaklarımız en hafif kafa hareketlerini bile beynimize bildirir ve bunlara zarar vermek (yüksek seslerle uzun süre oynatma gibi) kulaklarımızdan beyinlerimize giden sinyallerin iletiminde gecikmelere veya sorunlara yol açabilir. Dolayısıyla, baş dönmelerine yol açar.

Eğer uykunuzda gürültüleri engellemek için kulaklıkları kullanıyorsanız, kulak tıkaçlarına geçmeyi deneyin. 

 

Kulaklıkları ve Kulak Tıkaçlarını Nasıl Kullanmalısınız?

Yanlış kullanılan kulak tıkaçlarının mümkün olan sonuçlarını okumak korkutucu olabilir. Ancak, dikkatli olursanız, bu sorunları kesinlikle önleyebilirsiniz.

Sadece aşağıdaki ipuçlarını takip edin: 

· Gürültüyü engelleyen kulaklıkları tercih edin. Çevredeki aşırı yüksek sesler kulaklara zarar verebilir. Ancak gürültüyü engelleyen kulaklıklarla, bu zararlı arka plan seslerini azaltabilir veya iptal edebilirsiniz.

Gürültü iptali için iki seçeneğiniz var: Pasif ve aktif gürültü iptali (ANC).

Pasif gürültüyü engelleyen kulaklıklar, yastıklama ve mühürle gürültüyü engeller. Öte yandan, ANC kulaklıklar, ileri mekanizmalar kullanarak ortam sesine karşı koyar. Eğer sürekli olarak gürültülü bir ortamdaysanız, ANC kulaklıklara yatırım yapmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Çünkü ortam gürültüsünü iptal etmenin yanı sıra, ANC kulaklıkları kullanırken müziğinizi gürültünün üzerinde duymak için sesi yükseltmenize gerek kalmaz. Piyasadaki en iyi gürültü engelleyici kulaklıklar hakkında bu makaleye göz atabilirsiniz.

· Kulaklarınıza zarar vermemek için, kulaklıklarınızı güvenli bir ses düzeyinde tutun.

Uzmanlar, güvenli dinleme için maksimum 85 desibel (dB) önermektedir. Eğer bunu geçerse, işitme kaybına yol açabilecek tüy hücrelerinin kalıcı hasar riskiniz vardır.

Yüksek sesli bir konser (yaklaşık 120 dB) veya bir zırhlı taşıt (yaklaşık 100 dB) gibi çok yüksek sesler, tüy hücrelerine hızla zarar verebilir. Ancak, daha düşük sesler bile, uzun süreler boyunca dinlendiğinde tüy hücrelerine zarar verebilir.

 

kulak tıkacı

 

Genel olarak, yüksek sesli müziği bir saatten fazla dinlememelisiniz. Eğer müzik dinlemeyi çok seviyorsanız, sık sık ara verin ve daha düşük bir ses seviyesinde dinlemeyi deneyin.

·  Her 60 dakika kullanımdan sonra en az 5-10 dakika mola verin. Bu, kulaklarınızın toparlanmasına izin verecek ve hava akışını sağlayacaktır. Bu, işitme kaybı ve kulak enfeksiyonu riskini azaltmaya yardımcı olacaktır.

· Kulaklıklarınızı temizleyin. Bakteri ve kulak kirini azaltmak için kulaklıklarınızı ve kulak içi kulaklıklarınızı düzenli olarak temizlemek önemlidir.


Sonuç
: Kulaklıklar, doğru kullanıldığında kulaklarınıza zarar vermezler. İşitme kaybı, tinnitus, kulak enfeksiyonları, kulak ağrısı ve baş dönmesi riskini azaltmak için, kulaklıklarınızı ve kulak içi kulaklıklarınızı doğru ve güvenli bir şekilde kullanmanız gerekmektedir.

Önemli olan, sağlıklı dinleme alışkanlıkları oluşturmaktır: düşük ses seviyelerinde dinlemek, ara vermek ve kulaklıklarınızı düzenli olarak temizlemek.

 

 

Kullanıcı Yorumları (0)

Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.

Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.