Mağazaya git
Aradığın kulaklığı yaz !

Artık Kablolu Kulaklık Neden Tercih Edilmiyor?

Hepimizin yanında bir tane kulaklık vardır. Zaten yanımızda kulaklık yoksa bir parçamız eksik gibi yaşıyoruz. Elektronik sektöründe taşınabilir kavramı son 10-12 senede iyice yaygınlaşmaya başladı. Özellikle Akıllı Telefonlar ve Bilgisayarların yanında bir de kulaklıkların kullanımı yaygınlaştıkça yaygınlaştı. 

 

Peki Neden Kablolu Kulaklıklar 3.5mm Jak Girişi ile Kullanıldı?

 

 

İlk önce 1870’li yıllara gidelim. 1870’li yıllarda telefon görüşmeleri şimdiki gibi yapılmıyordu. İlk önce operatöre bağlanılıyor ve aramak istediğiniz kişiyi aratıyordunuz. Operatör ikinizin konuşmasını sağlıyordu. Bu aktarım esnasında 6.35 mm Jak kablosu kullanılıyordu. Operatör şirketlerinin 6.35mm Jak kablosu kullanmasının nedeni neredeyse hiç yıpranmaması ve aktarımı daha iyi bir şekilde sağlamasıdır. Tabii Telefon operatörlerinin bunu seçmesinin bir diğer sebebi ise kolay bir şekilde çıkarılıp takılabiliyor olmasıydı. Bu Jak kablolarının kullanımının 1910 yılında ilk modern kulaklığın icat edilmesine sebep olduğunu biliyor muydunuz? Günümüzde kullandığımız kulak üstü kulaklıkların ilk hali Nathaniel Baldwin tarafından 1910 yılında icat edilmiştir. Bu kulaklıkta ilk defa Jak kablosu kullanılmıştı. 

 

 

1979 yılında günümüzde de hala kullanılmaya devam edilen müzik çalar denilince akla ilk modellerden Sony Walkman Müzik Çalarlar İcat edildi. Bu müzik çalarda 3.5mm Jak ucu kullanıldı. Kullanıcılar tarafından çok fazla ilgi gören Sony Walkman’ler yediden yetmişe herkesin elinde olan bir cihazdı. Ayrıca 3.5mm’lik bir giriş kullanılıyor olması da 6.35mm’lik 110 yıllık devri kapattı diyebiliriz. Tabii Sony’nin kullandığı bu 3.5mm’lik jak kablosu teknolojik ürünlerin neredeyse hepsinde tercih edildi. Telefonlar, MP3 Çalarlar ve hatta iPod’larda bile 3.5mm’lik Jak kablosu tercih edildi. Bu 3.5mm Jak girişi günümüze kadar kullanılmaya devam ediliyor. Fakat artık kullanımı yoğun bir unsur olmadığını düşünüyoruz.

 

 

Apple, 2017 yılında çıkardığı iPhone 7 modelinde 3.5mm’lik Jak kablosu girişini kaldırdı. Bunun yerine kullanmak isteyen kullanıcılar için Lightning girişli kablolu kulaklık ile kullanımına uygun olduğunu belirtti. 3.5mm girişin kaldırılmasının nedenleri arasında akıllı telefon sektöründe daha ince telefon tasarlama rekabetinde ilk sıraya gelmek ve aynı zamanda Jak girişinin sıvı ve toza dayanıklılığını büyük oranda düşürmesinden dolayı kaldırıldı.

 

Artık neredeyse her marka 3.5mm Jak girişini telefonlarında tercih etmemekte. Bunun en büyük sebeplerinden biri de artık kablosuz bluetooth kulaklıkların sorusuz bir şekilde kullanılıyor olması ve kullanıcıların artık kablo karışıklığından kurtulmak istemesinden dolayı olduğunu düşünmekteyiz. Bunun yerine artık isteyen kullanıcılar için USB-C veya Lightning Konektörleri ile Kablolu kulaklık kullanma imkânı sunuluyor. Kablosuz kulaklık kullanımı oldukça çok fazla. Gelişen teknoloji ile Bluetooth kulaklıkların nereye evrileceğini gerçekten çok merak ediyoruz. 

 

 

Bu gelişimler önümüzdeki 50 yıl içerisinde nasıl olur? 1 yıl sonra teknoloji nerede olacak? Artık kulaklık yerinde ne olacak? Bu tarz soruların cevapları bizler için çok önemli. Bu sorulara yanıt aramak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu arada Telefon İle Konuşurken Kullanabileceğiniz En İyi Kulaklıklar bloğumuzu okumayı unutmayın! Bu tarzda içeriklerin devamı için bizi takipte kalın. Görüşmek üzere.

 

 

Kullanıcı Yorumları (0)

Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.

Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.