Mağazaya git
Aradığın kulaklığı yaz !

ANC Nedir? Kulaklıklarda Aktif Gürültü Önleme Özelliği Ne İşe Yarar?

Aktif gürültü önleme (ANC), özellikle birinciyi iptal etmek için tasarlanmış ikinci bir sesin eklenmesiyle istenmeyen sesi azaltma yöntemidir. Yoğun bir ofiste çalışıyorsanız veya gürültülü bir yol güzergahında işe gidip geliyorsanız, gürültü önleyici kulaklıklar güzel bir avantajdır. Ancak aktif gürültü engellemenin nasıl çalıştığını hiç düşündünüz mü? Sesi engellemek basit görünse de, aslında gelişmiş teknoloji içerir.

Ses, değişen sıkışma ve seyrekleştirme periyodundan oluşan bir basınç dalgasıdır. Bir aktif gürültü önleme sistemi, orijinal ses ile tamamen aynı genlikte olan fakat zıt fazlı yani antifazlı bir ses dalgası yayar. Dalgalar, girişim denen bu süreçte yeni bir dalga oluşturmak için birleşerek birbirlerini iptal eder. Buna yıkıcı girişim denir.

Aktif gürültü önleme (ANC) özelliğinde, istenmeyen arka plan gürültüsünü azaltmak için bir gürültü önleme sistemi kullanır. Sistem, hem kulaklık içi hem de kulaklık dışı sesleri dinleyen bir mikrofona, ses dalgasını ters çeviren bir aktif gürültü önleme (ANC) yonga setine ve son olarak ses dalgasını nötrleyerek dış sesi tamamen iptal eden kulaklık içinde yer alan bir hoparlöre dayanıyor. Sistem matematiksel olarak +2'yi alıp -2 ekleyerek sıfır yapmak gibi çalışır diyebiliriz.

Aktif Gürültü Engelleme (ANC) Nasıl Çalışır?

İleri beslemeli bir aktif gürültü önleme (ANC) sistemi, kulaklığın dışına yerleştirilmiş bir mikrofona sahiptir.

Geri beslemeli bir aktif gürültü önleme (ANC) sisteminde, kulaklığın içine yerleştirilmiş bir mikrofon bulunur.

Hibrit aktif gürültü önleme (ANC) sistemi, ileri beslemeli ve geri beslemeli aktif gürültü önleme (ANC) sisteminin bir kombinasyonudur.

Gürültü Önleyici Kulaklık Çeşitleri

Gürültü önleyici kulaklıklarınız birden fazla şekilde çalışabilir. İşe gidip gelmenize uygun veya dinlenme sürenizi iyileştiren ayarı, modu veya gürültü engelleme türünü seçebilirsiniz.

Pasif Gürültü Önleme

İstenmeyen gürültüyü engellemek için iyi tasarlanmış kulak kapakları kullanır. Bu, hem kulak üstü kulaklıklar hem de kulaklığın kendisini çevreleyen kulak içi kulaklıklarda gürültüyü dışarıda tutmak için kullanılır.

Aktif Gürültü Önleme

Arka plan ve çevredeki sesleri azaltmak için mikrofonlar ve hoparlörler kullanır. Bu en çok bilinen tiptir ve çoğunlukla kulak üstü kulaklıklarda kullanılmıştır. Teknoloji o kadar gelişti ve şarj açısından verimli hale geldi ki artık gerçekten kablosuz kulak içi kulaklıklarda kullanılabilir hale geldi. 

Uyarlanabilir Aktif Gürültü Önleme

Çevrenize otomatik olarak uyum sağlamak için mikrofonlar ve hoparlörler kullanır. Bu, gürültü engelleme seviyesinin çevreye dijital olarak uyum sağladığı daha karmaşık bir aktif gürültü önleme (ANC) türüdür.

Ayarlanabilir Aktif Gürültü Önleme

Gürültü engelleme düzeylerini manuel olarak ayarlayarak ne kadar arka plan gürültüsü duyduğunuzu değiştirmenize olanak tanır. Bu, tam kontrole sahip olmak istediğinizde kullanışlıdır.

Şeffaflık Modu

Müziğinizi kapatmadan veya kulaklığınızı kulağınızdan çıkarmadan etrafınızdaki dünyaya kolayca dönmenizi sağlar.

Ayarlanabilir Şeffaflık Modu

Müziğinizi kapatmadan dış dünyanın ne kadarını duymak istediğinizi değiştirmenizi sağlar.

Ayarlanabilir Kendi Ses

Örneklemek gerekirse, aktif gürültü önleme ANC kullanırken yapılan konferans aramaları.



Aktif Gürültü Önleme (ANC) ve Seyahat Kulaklıkları

Yolculuğu bir podcast izleyerek, en sevdiğiniz albümü dinleyerek veya sessizce seyahat etmenin keyfini çıkarmak için etrafınızdaki gürültüyü engelleyerek geçirmek istiyorsanız, ANC özellikli kulaklıklar bunu size kolayca sağlayacaktır. Kulaklıklarınızda ANC'yi etkinleştirmek daha fazla pil gücü tüketecektir. Bu nedenle, uzun bir yolculukta gürültüyü çok önemsemiyorsanız, pil ömründen tasarruf etmek için ANC'yi kapatabilirsiniz. Uçak seyahatleriniz için en iyi seçim, hibrit ANC'li kulaklıklar olacaktır. Bunun nedeni ise her iki düşük frekanslı gürültüde de hareket edebilecek olmalarıdır. Örneklemek gerekirse, bir uçağın derin gürültüsü ve insan sesleri gibi daha yüksek frekanslarda, kalabalık bir uçaktan çıkıp kendi kişisel ses ortamınıza uyum sağlamanıza yardımcı olacaklar.

 

ANC Özellikli En Popüler 5 Bluetooth Kulaklık

 

Aşağıda aktif gürültü engelleme (Active Noise Cancellation - ANC) özelliği ile bilinen en iyi beş kulaklık ve kısa özelliklerini bulabilirsiniz. Yeni modellerin ve teknolojilerin çıkması ile bu liste değişebilir

 

 

Kulaklık Adı

Kısa Özellikler

Sony WH-1000XM4

Aktif gürültü engelleme, 30 saat pil ömrü, LDAC desteği, çoklu cihaz eşleşme.

Bose QuietComfort 35 II

Aktif gürültü engelleme, 20 saat pil ömrü, Google Assistant ve Amazon Alexa uyumlu.

Apple AirPods Pro

Aktif gürültü engelleme, şarj kutusuyla 24 saat pil ömrü, Spatial Audio ve Dolby Atmos desteği.

Sennheiser Momentum Wireless3

Aktif gürültü engelleme, 17 saat pil ömrü, yüksek kaliteli ses, katlanabilir tasarım.

Bowers & Wilkins PX7

Aktif gürültü engelleme, 30 saat pil ömrü, yüksek çözünürlüklü aptX Adaptive ses kodekini destekler.

 

 

Bu kulaklıklar, aktif gürültü engelleme özelliği sayesinde kullanıcılarına dış seslerden izole bir dinleme deneyimi sunar. Yine de hangi kulaklığın sizin için en uygun olduğunu belirlemek, kişisel ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlıdır.

 

Kullanıcı Yorumları (0)

Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.

Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.