Mağazaya git
Aradığın kulaklığı yaz !

Harman Eğrisi Nedir?

Harman eğrisi nedir?

 

Ses ekipmanları üreticisi Harman Kardon’dan ismini alan Harman eğrisi, bir kulaklık gurusu Tyll Hertsens’in kaleme aldığı bir makalede yayınlanmasının ardından dikkatleri üzerine çekti. 

 

Harman eğrisi; uzun süredir ses mühendisleri ve odyofillerin referans eğrilerinden biri olarak sektörde bir standart haline geldi.

 

Harman hedef eğrisi esasen, özel bir ekipmanla ölçüldüğünde bir çift “iyi” kulaklığın göstermesi gereken hedef frekans cevabı olarak tanımlanıyor.

 

Bu hedef eğrisi nasıl bulundu? Hedefteki denge nasıl kuruldu?

 

Kısacası insan kulağı doğası gereği tüm frekansları tam olarak aynı seviyede duyamaz. Sebebi ise kafatası, kulak ve vücut anatomimizin (Kulaklar arasındaki zaman farkı, kulaklar arası seviye yüksekliği farkı, Haas efekt, Fletcher Munson eğrileri) bunu etkiliyor olması.       

 

Ayrıca yaş ve diğer etkenlerde bu durumu benzer oranda etkiliyor. İnsan yaşlandıkça duyum kaybına uğrar. Örneğin 20li yaşlarınızdayken 8kHz civarında eksi bir kaç dB kaybınız var iken 40 yaşlarınızda ortalama eksi 10 dB’e kadar düşüyor yani yaşlandıkça tiz frekansları duymakta insanlar zorlanıyor.

 

 

 

 

 

 

Peki bir kulaklık üretilirken Harman eğrilerine göre tasarlanması onu iyi bir kulaklık yapar mı?

 

Maalesef hayır, kulaklık üretilirken birden çok etkeni göz önünde bulundurmak gerekiyor, örneğin gelecekte paylaşacağımız yazınında konusu olan “Crossfeed” ve benzeri olayları da dikkat etmek gerekiyor.

 

 

Toparlamak gerekirse, Tyll’ın mükemmel duyum testlerinde gösterdiği gibi, Harman hoparlör tercihiyle ilgili ufuk açıcı bir dizi makaleyle dalgalar yarattı. Doğru ve sıkı dikkatle yapılmış testler altında insan işitme işleviyle tutarlı cevaplar bulundu.

 

 

 

 

 

Kullanıcı Yorumları (0)

Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.

Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.