Mağazaya git
Aradığın kulaklığı yaz !

CD' ler FLAC Dosyasına Nasıl Dönüştürülür?

CD'lerinizdeki Müziği FLAC Dosyalarına Dönüştürerek Bilgisayarınıza, Telefonunuza veya Arabanıza Taşıyın: İşte Yapmanız Gerekenler

CD'ler uzun süredir kullanımda, ancak fiziksel medya hızla popülerliğini kaybediyor. Tüm CD koleksiyonunuzdan kurtularak raf alanını boşaltmak veya bu albümleri telefonunuzda veya akıllı bir hoparlörde dinlemek isteyebilirsiniz.

Müziği FLAC formatına dönüştürmek iyi bir fikirdir çünkü bu ücretsiz format depolama alanından tasarruf sağlayan bir sıkıştırma sunar ve 'kayıpsız' bir format olduğu için ses kalitesinde herhangi bir kayıp yaşamazsınız.

FLAC En İyi Ses Formatı mı?

iPhone sahibiyseniz, FLAC'ın bir eşdeğeri olan Apple'ın ALAC formatını kullanmak isteyebilirsiniz. iPhone'unuz ALAC'ı yerel olarak destekler, böylece bu parçaları Müzik uygulamasında erişebilir ve çalabilirsiniz.

ALAC, iTunes'un bu kayıpsız formatta CD'leri dönüştürebilmesi nedeniyle uygundur, bu yüzden ekstra bir yazılım yüklemenize gerek kalmaz. Ancak, varsayılan olan AAC formatından dönüştürme formatını değiştirmeniz gerekecek. Bunu Düzenle > Tercihler > Genel > İçe Aktarma Ayarları altında bulabilirsiniz. Açılır menüden Apple Lossless Encoder'ı seçin.

FLAC'a CD'leri Nasıl Dönüştürürsünüz?

Diğer iki kayıpsız ses formatı WAV ve AIFF'tir. WAV genellikle Windows tarafından, AIFF ise macOS tarafından kullanılır. Bu formatları kullanmak istememenizin nedeni, sıkıştırılmamış olmaları ve bu formatlardaki müzik parçalarının çok fazla alan kaplamasıdır. FLAC ve ALAC, bu formatların yaklaşık yarısı kadar yer kaplar.

FLAC'a dönüştürmek veya başka bir kayıpsız kodek kullanmak, CD müziğinizi otomatik olarak yüksek çözünürlüklü ses haline getirmez. Bu yaygın bir yanılgıdır. Yaptığınız şey, aynı kalitede kopyalamaktır: 16-bit/44.1kHz.

Bu, VHS kasetlerini dijitalleştirerek HD video oluşturabileceğinizi düşünmek gibidir. Yapabileceğiniz en iyi şey, süreçte herhangi bir kalite kaybı olmadan mümkün olan en iyi kopyayı yapmaktır.

CD'leri Dönüştürmek Yasal mı?

Bu, yaşadığınız yere bağlıdır. Örneğin, İngiltere'de kişisel kullanım için bile CD'leri dönüştürmek yasadışıdır. Ancak Avustralya'da, dönüştürülen müziği başkalarıyla paylaşmadığınız sürece yasaldır.

ABD'de durum daha gri bir alanda, ancak CD'leri dönüştürüp müziği bilgisayarınızın sabit sürücüsüne veya kişisel dinleme amacıyla telefonunuza taşıyamayacağınızı söyleyen bir yasa yoktur.

FLAC'a CD'leri Dönüştürmek İçin En İyi Yazılım Hangisidir?

Windows kullanıyorsanız, en iyi seçenek Exact Audio Copy'dir. Ücretsizdir ve harikadır.

Mac kullanıcıları için ise XLD önerilir. X Lossless Decoder anlamına gelir ve Windows'taki EAC'ye benzer seçenekler sunar. Daha önce de belirtildiği gibi, FLAC yerine ALAC'a dönüştürmekten memnunsanız iTunes'u kullanabilirsiniz.

Bu rehber için Windows 10'da Exact Audio Copy kullanıyoruz. İlk olarak, EAC'yi indirin ve yükleyin.

Yükleme sırasında, GD3 Metadata Plugin'i işaretlemeyin, çünkü bu hizmet için 8 dolar ödemek istemiyorsanız gerekli değildir. Alternatif olarak, ücretsiz olan ve internetten parça isimleri ve diğer meta verileri bulan freedb eklentisini kullanabilirsiniz.

FLAC'a CD'leri Nasıl Dönüştürürsünüz?

Yükleyici .NET Framework'u indirip yüklemenizi istiyorsa ve Windows 10 kullanıyorsanız, 'Atla'ya tıklayın çünkü bilgisayarınızda daha yeni bir sürüm zaten yüklüdür.

EAC ilk çalıştığında, sizi kurulum sihirbazıyla yönlendirecektir. Bu adımı atlamayın, çünkü CD sürücülerinizi ve diğer ayarları en doğru kopya için yapılandıracaktır.

'Ben doğru sonuçları tercih ederim' ve 'Sadece hız önemlidir' arasında seçim yapmanız istendiğinde, ilk seçeneği tercih edin.

FLAC'a CD'leri Nasıl Dönüştürürsünüz?

İlk test için mükemmel durumda bir müzik CD'sini sürücüye yerleştirdiğinizden emin olun. Herhangi bir çizik, bu test için sorunlara neden olacaktır.

Birkaç ekran daha geçtikten sonra, Encoder ekranında FLAC'ı seçin.

FLAC'a CD'leri Nasıl Dönüştürürsünüz?

Sonraki adımda, freedb'yi kullanabilmek için bir e-posta adresi girin. Eğer girmemezseniz, albüm ve parça isimleri otomatik olarak bulunup girilmeyecektir.

Son olarak, açılır menüden parçaların nasıl adlandırılacağına karar verin.

FLAC'a CD'leri Nasıl Dönüştürürsünüz?

Bir sonraki ekranda, EAC'nin Başlangıç modunda çalışması için varsayılan ayarı bırakın. Bundan sonra, Accuraterip için bir pop-up görünecektir. Bu, çevrimiçi diğer dosyalarla karşılaştırılarak çıkarılan dosyaların farklılık gösterip göstermediğini kontrol eder. 'Yapılandır'a tıklayın ve birkaç saniye sonra gelen onayı bekleyin.

Sonunda, ilk CD'nizi FLAC'a dönüştürmeye hazırsınız ve parça listesinin görüntülendiğini göreceksiniz. Eğer parça isimleri Track01, Track02 vb. olarak ayarlanmışsa, Veritabanı > CD Bilgilerini > Uzaktan Meta Veri Sağlayıcısından Al'a tıklayın.

FLAC'a CD'leri Nasıl Dönüştürürsünüz?

Umarız, hatta en az bilinen bir CD'niz bile olsa, parça isimleri otomatik olarak bulunup eklenir; albüm başlığı, sanatçı ve yıl gibi bilgilerle birlikte. Elbette, bu bilgileri manuel olarak girebilir veya yanlış olan herhangi bir şeyi düzeltebilirsiniz.

CD kapak resminin sağ altında boş bir alan varsa, bu aşamada albüm kapağını eklemek iyi bir fikir olacaktır. Bu kapak resimleri, telefonunuzdaki müzik uygulamalarında, medya akış cihazınızda veya aracınızın bilgi-eğlence ekranında görüntülenecektir.

Dahili freedb metaveri sağlayıcısı albüm kapaklarını desteklemiyor, ancak EAC > Metaveri seçenekleri... menüsünden freedb eklentisini seçerek bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Riplemeye hazır olduğunuzda, soldaki CMP simgesine tıklayın. Dosyaların nereye kaydedileceğini soracak ve işlem önce parçaları WAV dosyalarına ripleyecek, sonra bunları FLAC'e dönüştürecek ve WAV dosyalarını silecektir.

Sonunda, kopyalama işleminin sorunsuz mu yoksa hatalarla mı gerçekleştiğini açıklayan bir rapor alacaksınız.

Doğal olarak, bu dosyaları çalmak isteyeceksiniz. İyi haber şu ki, Windows 10'un yerleşik Groove Music uygulaması artık standart olarak FLAC'i destekliyor. Ancak VLC gibi, FLAC dosyalarını çalabilen pek çok başka uygulama da mevcut.

Android telefonunuzda ise, VLC yine iyi bir seçenek olabilir, ancak AIMP veya Poweramp'ı da deneyebilirsiniz.

Çoğu araç içi sistem FLAC'i desteklemeyebilir, ancak WAV'a veya desteklediği kayıpsız bir formata dönüştürmeden önce bir deneme yapmaya değer. Aracınızda Android tabanlı bir bilgi-eğlence sistemi varsa, yukarıda bahsedilen Android uygulamalarından birini yükleyebilirsiniz. WAV dosyalarına ihtiyacınız varsa, Exact Audio Copy, CD'nizi bu formata ripleme işlemi yapabilir, ancak mevcut FLAC dosyalarını WAV dosyalarına dönüştürmek için bir ses dönüştürücü uygulaması (örneğin, Windows için AIMP) kullanabilirsiniz, bu çok daha hızlı olacaktır.

iPhone'unuzda FLAC dosyalarını çalmak istiyorsanız, VLC uygulamasını yükleyebilirsiniz. Ancak gerçekte, FLAC dosyalarını ALAC formatına dönüştürmek çok daha kolaydır çünkü yerel Müzik uygulaması bu kayıpsız formatı desteklemektedir.

Kullanıcı Yorumları (0)

Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.

Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.