Mağazaya git
Aradığın kulaklığı yaz !

Kulaklık Takarken R ve L Simgeleri Ne İçin Kullanılır?

Hepimizin kulaklık kullanırken dikkatimizi çeken bir şey var. Sağ ve Sol’un İngilizce hali olan right ve Left kelimelerinin baş harfleri. Bu kılavuz niteliğindeki simgelerin neden kullanıldığını az çok tahmin ederiz. Kulaklıkların hangisini hangi kulağa takacağımız konusunda bizlere bilgi verir. R simgesi Sağ kulağa - L simgesi Sol kulağa şeklinde. Bu kılavuz en çok Kulaklıklarda kullanılsa da en çok kullanılan sektör kulaklık sektörüdür. Bu yüzeysel olarak bir açıklamaydı. Hadi daha da derinlemesine bakalım.

 

Kulaklıklarda L ve R Simgeleri Ne Anlama Geliyor?

Ses, bilinenden daha yavaş hareket etmektedir. İnsanlar yankı yapan bir sesin gecikmeye uğrayarak geldiğini bilir. Seslerin yavaş hareket etmesi, sağ ve sol kulağa gelen seslerin arasındaki zaman farkını anlamasına olanak sağlar. 

 

Bu prensibi yapay şekilde taklit edebilen bir ses teknolojisi bulunuyor; Stereo Ses Teknolojisi. Bu teknoloji sayesinde sesin hangi tarafta daha yoğun olduğunu anlamamız sağlanmış oluyor. Özellikle sinema salonlarında yoğun bir şekilde kullanılır. Hoparlörler aracılığı ile size daha gerçekçi bir ses duyurmak için kullanılan bu teknolojiyi kulaklıklarda çok geçmeden benimsedi ve telefonlar da olmak üzere neredeyse ses verebilen her teknolojik cihazda bu teknoloji artık bir standart haline geldi.

 

stereo ses sistemli hoparlörler

 

Genellikle video ve ses kurgu programlarında yoğun bir şekilde kullanılan bu teknolojiyi müzik şirketleride kullanmakta. Oyun oynarken daha iyi ses kasmanızı sağlan bir teknolojidir aynı zamanda. Aslında bir nevi bu yüzden kulaklıklarda L ve R sembollerine dikkat ediliyor. Siz oyun oynarken Sağ ve Sol’u tam tersi şekilde takarsanız Sağ taraftan gelen oyuncuyu kulağınız sol olarak algılayacak ve sizin yanılmanıza neden olacak. Oyuncu kulaklıklarında bunu daha da geliştirerek 360 surround ses olarak daha iyi bir teknolojik atılım yapıldı. Ve neredeyse her Gaming Kulaklıkta bu özellik bulunuyor. Apple’dan da daha gelişmiş bir uzamsal ses teknolojisi var tabi ki. Bu sayede sizin kulak yapınızı algılayarak ses hassasiyetinizi algılayıp sesin hangi yönde daha doğru şekilde size iletilmesini sağlıyor.

 

Kulaklığın Doğru Kullanımı Nasıl Olmalı?

 

Bilindiği gibi temelde 2 tür kulaklık var. Kulak İçi Kulaklıklar ve Kulak Üstü Kulaklıklar. Yukarıda bahsettiğimiz konu doğrultusunda kulak içi kulaklıkları ters yöne takmak pek de mümkün olmayacaktır. Fakat kulak üstü kulaklıkları ters takmak oldukça olası bir durum. Bunun için kulaklıkları takmadan önce hangi tarafın doğru olduğunu anlamak için simgelere bakmak yeterli olacaktır. Bu sayede daha doğru bir ses alıp keyifle müzik dinleyebilirsiniz. 

Kullanıcı Yorumları (0)

Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.

Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.