Mağazaya git
Aradığın kulaklığı yaz !

Bluetooth Kulaklık Kullanmak Zararlı Mı?

Bluetooth kulaklıkları hemen her anımızda kullanıyoruz. Toplantılarda, spor yaparken, ders çalışırken, telefon görüşmesi yaparken veya keyfe keder müzik dinlerken. Hatta bazı kullanıcılar uyurken bile kullanıyor. Aslında siz sağlık açısından bir şey olmadığını düşünüyor olmayabilirsiniz. Bu çok doğal bir şey. Fakat bu tarz giyilebilir teknoloji ürünleri uzun süreler kullanmak, şimdi olmasa bile gelecekte yaşayabileceğiniz bir hastalığa kapı aralıyor olabilir. Peki gerçekten Kablosuz Bluetooth Kulaklık kullanmak sağlığa zararlı mı? gelin sorunuza cevap bulalım.

 

Bluetooth Kablosuz Kulaklık Kullanmak Sağlığa Zararlı Mı?

                                                            

Uzmanlar, Bluetooth kulaklık ve buna benzer giyilebilir teknoloji ürünlerinin uzun kullanım sonucu yaydığı radyasyondan dolayı birçok hastalığa yol açabileceğinden bahsediyor. Bilindiği gibi başta Kablosuz kulaklıklar olmak üzere diğer giyilebilir teknoloji ürünlerinin kullanımı son yıllarda oldukça arttı. Bunun sebebini kullanıcıların daha kullanışlı bir deneyim yaşamasına dayatabiliriz. Aynı zamanda özellikle kablosuz kulaklık pazarındaki artışlara bakılınca bu oran artmaya devam ediyor ve yarın bir gün her kullanıcı en az bir bluetooth kulaklık göreceğiz. 2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre; İnsanların bu tarzda kablosuz cihazların elektromanyetik dalgalarına uzun süre maruz kalmaları sonucunda genetik bozukluk, kanser, öğrenme güçlüğü, nörolojik sorunlar, hafıza problemleri ve üreme gibi birçok hastalığa yol açabilecek olması yününde. Bu araştırmaya 42 ülkeden 247 bilim insanı imza atmıştır. Kablosuz kulaklıkların uzun kullanımı sonucu yayılan elektromanyetik dalgalara maruz kalıyoruz ve sağlığımızı riske atmış oluyoruz. Peki elektromanyetik dalgaların zararları neler?

 

Bluetooth kulaklıklar kullanım esnasında radyo frekanslı ışınım isminde bir iyonlaşmış elektromanyetik dalga yayar. Bu sadece kablosuz kulaklıklar için geçerli değil; Cep telefonları, bilgisayarlar, mikro dalgalar gibi birçok teknolojik ürün için geçerli bir durumdur. Bu türde bir radyasyon Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından kansere yol açabilecek radyasyon türü olarak segmentlenmiş. Bu sınıflandırma, cep telefonlarının yaydığı radyasyon sonucu beyin kanserine yol açmasından dolayı segmentlenmiş. Tabii cep telefonlarının yaydığı radyasyon oranıyla kablosuz bluetooth kulaklıklıların yaydığı radyasyon oranı aynı değil. Kablosuz kulaklıklar daha küçük bir oranda radyasyon yaymakta. Bazı uzmanlar bu tarzda kablosuz kulaklıkların, özellikle kulak içi kablosuz kulaklıkların uzun saatler kullanımı insan sağlığına zararlı olduğunu belirtmekte.

 

Bluetooth Kulaklık Kullanırken Nasıl Önlemler Alınabilir?

 

 

Bluetooth kulaklıkları uzun süreler kullanan kullanıcılar için bazı önlemler var. Tabii bluetooth kulaklıkların kullanımı konusunda çok daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Ama ilk etapta uzun telefon görüşmeleri yapıyorsanız bunu kullandığın bluetooth kulaklık eşliğinde değil, cep telefonunuzun hoparlörleriyle yapmanızı öneririz. Bu durum müzik veya podcast dinleyen kullanıcılar içinde geçerli. Yalnız en önemlisi henüz gelişimini tamamlamamış bireyler için yani çocuklar için bu tarzda giyilebilir teknoloji ürünlerinde uzak tutmakta fayda olacak. Çünkü çocukların kafatasları normal yetişkin bir bireye göre daha küçük. Bu yüzden radyasyona daha fazla maruz kalırlar.

 

Yukarıda dediğimiz gibi bluetooth kulaklıkların kullanımı çok yaygınlaştı ve bu yaygınlaşma sonucu piyasaya sürülen orijinal olmayan veya orijinale yakın ürünlerin satışı çok fazla arttı. Kablosuz kulaklık satın alırken kullanılan batarya türü, malzeme yapısı gibi faktörlere dikkat etmenizde fayda var. Bu arada Bluetooth Teknoloji Hakıında Yanlış Bilinen Doğrular yazımıza göz atmayı unutmayın. Bu tarzda içeriklerin devamı için takipte kalın.

 

Kullanıcı Yorumları (0)

Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.

Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.