Hepimiz müzik dinlerken dinlediğimiz şarkıların bazen istediğiniz gibi çalmadığını düşünürüz. Aslında haklısınız her kulaklık her şarkı türüne uygun ses üretilmiyor. Bu yüzden kullanıcılar ufak ekolayzır ayarlamalarıyla şarkılarını daha da keyifli hale getiriyorlar. Bu ekolayzır dediğimiz olay aslında müziğinizin hangi frekans aralığında ses üreteceğini söyleyebildiğimiz bir kontrol paneli olarak basit bir tanım yapmak mümkün. Ama bu yeterli olmayacaktır. Eğer ki daha iyi ekolayzır yapmak istiyorsan bloğumuzu okumaya devam et.
Ekolayzer nedir? Ne işe yaradığını hiç merak ettiniz mi? Müzik türlerine göre Ekolayzır ayarlamalarım nasıl olmalı? Tüm bu sorularınıza gelin cevap bulalım.
Ekolayzır, bir ses frekansını ya da sinyallerinin frekans aralığını belirleyebildiğiniz eşleme ara yüzüdür.
Ekolayzır ayarı yaparken temelde 5 farklı frekans ayarı bulunuyor. Bu ayarlamalar Hz aralıklarına göre değişkenlik göstermektedir. Bu yüzden her frekans aralığının temsil ettiği ses dinlediğiniz müziğin bir ayağını oluşturuyor. Ekolayzır ayarlamaları yaparken dikkat etmemiz gerekenler neler hadi beraber bakalım.
Herkes farklı tür müzikten hoşlanır. Bu yüzden herkesin ihtiyaç duyduğu ekolayzır ayarları farklılık göstermektedir. Bu yüzden sizler için belli başlı müzik türleri için ekolayzır ayarları hazırladık.
Akustik veya Halk müziği, bu türlerle ilgili müzikler dinlemeyi seviyorsan yapman gereken ilk hamle ufak bir bass gücü vermek olacaktır. Kullanıcılar genellikle 32- 125 Hz aralığında herhangi bir yerde ayarlamalarını yaparlar. Aynı zamanda vokallere biraz varlık katmak gerekebilir. Bunun için Üst Ortaları güçlendirebiliriz. Akustik müziklere Ekolayzer ayarı yaparken en çok dikkat etmemiz gereken bölüm düşük ortalar olacaktır. Bunu fazla artırdığımızda müziğiniz çamurlu ve bulanık bir hal alacaktır. Bunun için ufak bir kontrol yapabilirsiniz. Düşük ortaları ayarlama işlemi yaptığınızda 250Hz-500Hz aralığını kontrol ederek ayarlama yapın.
Hip-Hop müzik türünde sözler çok önemli unsurdur. Tabii bundan önce Hip-Hop için en iyi ekolayzer ayarı için tekmeyi artırmak istiyorsanız 64Hz alanındaki güçlendirmeleri içermektedir. Dediğimiz gibi bu müzik türünde şarkı sözleri çok önemli. Bu sebeple 1-2kHz aralığında kalan alanda güçlendirme yaparak daha keyifli bir müzik dinlemiş olursunuz. Üstleri artırmak Hip-Hop müzik türü için pek önermiyoruz. Üstlere dokunmamak en doğru karar bizce.
Elektronik müzikte bass çok önemlidir. Elektronik müzik için Bass ayarlamalarında çok dikkatli ve dengeli bir ayarlama yapmak gerekmekte. Bu yüzden 32-125Hz aralığındaki ayarlamalarınızı çok dikkatli yapmanızı öneriyoruz. Genel anlamda 1-3 kHz bölgesindeki üst çizgileri güçlendirmekte fayda olacak. Aynı şekilde yüksek frekansları sesleri arttırmak iyi olacaktır. Yukarıda bahsettiğimiz oranları artırmak yerinde bir karar olacaktır. Kısmamız gereken bölgeler; 250-500Hz aralığındaki bölümü biraz cılızlaştırmakta fayda görüyoruz.
Rock müzik dinlemeyi seviyorsanız ve uygun bir ekolayzer ayarı yapmaya niyetliyseniz sizlere önerimiz şu şekilde olacak; Öncelikle şunu bilmenizde fayda var ki Rock müzik yükseklerden ve alçaklardan oluşuyor. Fazla çamurlaştırmadan hafif bir ekolayzır yapabiliriz. Orta frekanslarda ne varsa güçlendirebilirsiniz.
Rock Müzik;
Hip-Hop Müzik;
Elektronik Müzik;
Akustik Müzik;
Bu müzikler türlerine göre çok sevilen parçalar. Umarım yaptığınız ekolayzır ile keyifli bir müzik deneyimi yaşarsınız.
Ekolayzer kullanmak dinlediğiniz müzik türüne ve kullandığınız ekipmana göre değişkenlik gösterecektir. Unutmayın her kulaklığın ayrı bir tonal karakteri vardır. Bu yüzden sizlere paylaştığımız ekolayzer ayarlamaları her kulaklıkta aynı şekilde çalmayacaktır. Ekolayzer yaparken birazda sizin kendi zevkinize göre ayarlama yapmanız gerekmekte. Bugün sizlere ekolayzırın ne olduğunu ve genel anlamda dinlenen şarkı türleri için size kılavuz olabilecek ekolayzer ayarları tavsiye verdik. Umarım sizlere yardımcı olur. Eğer ki detaylı bir ekolayzer öneri rehberi isterseniz lütfen yorumlarda belirtmeyi unutmayın. Bu tarzda içeriklerin devamı için bizi takipte kalın.
Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.
Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.