Mağazaya git
Aradığın kulaklığı yaz !

Apple Music mi? Yoksa Spotify mı? Acaba Hangi Platform Daha İyi?

Spotify ve Apple Music'i neredeyse herkes kullanıyor. Apple Music henüz Türkiye'de o kadar da yaygın olmasa da global çapta kullanımı yoğun bir uygulama. Apple Music'in aksine Spotify ülkemizde daha yoğun kullanılıyor. Özellikle bu iki müzik platformu, uygun fiyatlı ödeme planlarıyla insanların erişimi kolay olduğundan tercih edilen platformlar. Hadi gelin bu muzik platformları ne gibi özellikler sunuyor beraber keşfedelim.

 

Spotify ve Apple Music Özellikleri

 

Spotify Özellikleri

 

Spotify'dan başlayalım. Spotify aslında muzik dünyasının Instagramı görevi görüyor. Gerçekten arkadaşlarınızla iletişiminiz kopmadan müzik dinleyerek sosyalleşme imkanı sunuyor. Sunduğu özellikler arasında en interaktifi ortak çalma listesi oluştuma imkanı. Spotify'da; sanatçı radyosu, kişisel çalma listesi, çevrimiçi ve çevrim dışı müzik dinleme imkanı var. Bunun yanı sıra dinlediğiniz müzik türüne göre sizin müzik dinleme alışkanlığınızı takip edebilen bir algoritması da bulunuyor. Sizin dinlemeyi sevdiğiniz türe benzer şarkıları önünüze çıkararak sizin yeni müzikler keşfetmenizi sağlıyor. Ayrıca çevrimiçi dinlediğiniz müziğin hangi kalitede size sunulacağını, Hangi kalitede indireceğini seçme imkanınız da var. Platform içerisinden ekolayzır ayarlamaları yaparak da kişisel tonal karakterinize uygun bir şekilde biçimlendirebilirsiniz. Spotify genelde Bluetooth Kulaklıklar ve Bluetooth Hoparlörler kullanılıyor. Apple Music kullanıcıları daha çok bir amfi eşliğinde Hi-Fi kalitesinde müzikler dinelemek için Hi-Fi kulaklıklar kullanıyor. Bu farklara değineceğiz.

 

 

Spotify dediğimiz gibi daha genele hitap ediyor. Ama bu Spotify'ın yetersiz ya da kötü olduğu anlamanıza gelmiyor. Öyle olsaydı bu kadar çok kullanıcı tarafından tercih edilmezdi. Spotify'ın seçilme nedenlerinden biri bu işin neredeyse başından beri var olması. Kuruluşu 2006 yılına kadar dayanıyor. Spotify'da 50 milyondan fazla parça bulunuyor. Bunun yanında çeşitli türlerde Podcast'ler ve dijital radyo programlarıda yer almakta. İnsanlar bu içerikleri Spotify'dan da tüketmekte. Spotify, 2021 yılında Hi-Fi kalitesinde müzik keyfi sunabileceğini söylemişti. Fakat 2023 yılındayız fakat bir geliştirme olmadı. Kayıpsız ses ve CD kalitesinde bir deneyim yaşattığını söylemeyiz. Ama Spotify'ın planları arasında bu geliştirme yer olacak. Çünkü pazarda bu kaliteyi sunabilen platformlar bulunuyor. Örnek vermek gerekirse bunun başında Apple Music yer alıyor.

 

Spotify'ın bize sunduğu kaliteler neler bakalım;

 

  1. Düşük kalite: 24 kbit/s
  2. Normal Kalite: 96 kbit/s
  3. Yüksek Kalite: 160 kbit/s
  4. Çok Yüksek Kalite: 320 kbit/s

 

Ayrıca ayarlardan erişebileceğiniz düzenlemelerden ayarı otomatik olarak tercih ederseniz sizin internetinize bağlı olarak en kaliteli müziği sağlıyor. Spotify genel anlamıyla standartları belirleyen, herkese hitap eden, günlük kullanım olarak kullanımı gayet iyi olan internet tabanlı bir platform. Spotify'da şöyle bir olay var; 320 kbit/s demek sizin dinlediğin müziğin aslında o değere sıkıştırıldığı anlamına geliyor. Yani belki siz 24 bit'lik bir müziği 320 kbit'e sıkıştırlmış haliyle dinliyorsunuz demekdir. Bu da çok fazla veri kaybı anlamına geliyor. Bunu istemeyen kullanıcılarda Apple Music gibi platformları kullanıyor. 

 

Apple Music Özellikleri

 

Apple Music kullanıcıları genelde Odyofillik mecarasına atılmak isteyen veya atılan ya da kaliteden ödün vermeden sevdiği müzikleri dinlemek isteyen kullanıcılar oluyor. En azından bizim gözlemlerimiz bu yönde. Apple Music'yi kaliteli yapan en önemli kıstas Kayıpsız, Hi-Fi kalitesinde müzikler sunuyor olması. Bu müzikleri ya  indirerek dinleme seçeneği sunuyor ya da çevrimiçi bir şekilde dinleme imkanı sunuyor. Bizde yüksek çözünürlüklü bir kayıt dinleyeceksen Wi-Fi'a bağlanıp dinleyin ya da önceden indirip dinleyin. Çünkü interneti çok çabuk tüketebiliyor. Hi-Fi kelimesinin türkçe anlamı pek yok. Fakat insanlar Yüksek Sadakat demeyi tercih ediyor. Yüksek çözünürlüklü kayıtlar dinlemek için kullanabileceğiniz platformların başında Apple Music var. Önceden ya sanatçılardan kaydettikleri müziklerin ana kaydını istenirdi ya da müzik şirketlerinden satın alınırdı. Şimdi internet çağına geçtiğimiz için Apple Music gibi platformların kullanımı çok yaygınlaştı.

 

 

Apple Music'de 2 kayıpsız ses ve CD kalitesinde bulunuyor;

 

  1. Kayıpsız Ses: 24 bit / 48 kHz
  2. ALAC Yüksek Çözünürlüklü Kayıpsız Ses: 24 bit / 192 kHz
  3. AAC CD Kalitesi: 16 bit / 44,1 kHz

 

Apple Music'in sunduğu kalite çok fazla. Bu yüzden bu işe meraklı olan kullanıcıların çoğu Apple Music'i tercih ediyor. Yani Spotify'ı Apple Music'den ayıran temel unsur bu. Apple Music'de Yüksek Çözünürüklü Kayıpsız Ses dinleme imkanınız var. Yanlız şundan bahsetmekte fayda var. Eğerki kayıpsız ses veya Yüksek Çözünürlüklü Kayıpsız ses kalitesinden müzikler dinlemek isterseniz mutlaka bir kablolu kulaklık kullanmanız gerekiyor. Tabi bu kulaklık Hi-Fi kulaklık olursa daha iyi bir verim alabiliyorsunuz. 

 

Spotify ve Apple Music Ödeme Planları Nedir?

 

Şimdi gelelim ödeme planlarına. Spotify ve Apple Music'in de aynı tarzda segmentlenen planlamaları var. İlk etapda Spotify'dan başlayalım. Spotfiy'da 4 farklı ödeme planı mevcut bunlar;

 

  1. Premium Öğrenci; 14,99 TL + 1 Ay Ücretsiz (1 Hesap)
  2. Premium Bireysel; 29,99 TL + 1 Ay Ücretsiz (1 Hesap)
  3. Premium Aile; 49,99 TL + 1 Ay Ücretsiz ( Max 6 Hesap)
  4. Premium Duo; 39,99 TL + 1 Ay Ücretsiz (2 Hesap)

 

şeklinde bir fiyatlandırması mevcut.. Şunu da belirtelim 2023 şubat ayında bu fiyatlandırma mevcut. Fiyatlar değişebilir. 

 

Apple Music'in 3 farklı planı bulunuyor. Bunlar;

 

  1. Öğrenci Plan: 9,99 TL + 1 Ay Ücretsiz (1 Hesap)
  2. Bireysel Plan:19,99 TL + 1 Ay Ücretsiz (1 Hesap)
  3. Aile Planı: 29,99 TL + 1 Ay Ücretsiz (6 Hesap)

 

Şeklinde bir ücretlendirmesi bulunuyor. Fakat dediğimiz gibi şu anda 2023 Şubat ayındayız ve fiyatlandırması değişkenlik gösterebilir.

 

Spotify ve Apple Music arasında ki temel farkları sizlere açıklamaya çalıştık. Şöyle bir genel tabloya bakıldığında Apple Music daha cazip geliyor gibi duruyor. Sizler neler düşünüyosunuz gelin yorumlarda tartışalım.

Kullanıcı Yorumları (0)

Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.

Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.