Mağazaya git
Aradığın kulaklığı yaz !

Test Edenler Kulübü: JBL Clip 4 vs JBL GO 3

JBL markasının birbirinden harika iki bluetoothlu hoparlörü olan JBL GO 3 VE JBL CLİP 4 modellerini artılarıyla ve eksileriyle bu yazımda karşılaştırıyorum.

 

Kutu İçeriği

 İlk olarak go 3 modeliyle başlayalım. Kutu içeriğinde hoparlörün kendisi, bir adet usb-c kablo ve kullanma kılavuzu bulunuyor. Clip 4 modelinin kutu içeriği ise yine aynı şekilde hoparlörün kendisi ve usb-c kablo ile karşımıza çıkıyor.Jbl her ürün modelinde olduğu gibi bu modellerde de kutu içeriğini sade tutmaya özen göstermiş.

 

GENEL DEĞERLENDİRME

Biraz da JBL’in uzun tarihine flashback yapalım. JBL 1946 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde James Bullough Lansing tarafından kurulmuş olup hoparlörler, kulaklıklar ve araç içi ses sistemleri üreten bir firmadır.Samsun Electronics’in bir yan kuruluşu olan Harman International Industries'e aittir. JBL Consumer tüketici ev piyasası için ses ekipmanları üretirken, JBL Professional ise stüdyo, kurulu ses, tur sesi, taşınabilir ses (prodüksiyon ve DJ) ve sinema pazarları için profesyonel ekipmanlar üretmektedir. Bizim bu yazımızda karşılaştırıcağımız iki hoparlör JBL Consumer sınıfına ait ekipmanlardır.

 

 

TASARIM

JBL’in  2021 yılından önceki nesillerde ses bombası adıyla nitelendirilen bluetoothlu hoparlörlerine baktığımızda delikli kısımlarının dokusu sert ve plastik bir şekilde üretiliyordu. Fakat go 2 modelinden sonra JBL önemli bir karar alarak ileride üretilecek Consumer hoparlörlerin delikli dış kısmının kumaşımsı yumuşak bir doku ile desteklenmesini sağladı. Bu olay ise hem suya hem de toza dayanıklılığı arttırmayı sağladı. Clip 4 ve go 3 de dışının kumaşımsı yapıda üretildiği görülmekte. İki modelin tasarımlarını karşılaştırdığımızda Clip 4 daha iri ve ele avuca zor sığabilecek nitelikteyken go 3 tam anlamıyla dikdörtgen iskeleti ve oval köşeleriyle elde taşınırken daha kolaylık sağlıyor diyebilirim. Tabii ikisi de farklı kullanım alanları için tasarlanmış. Clip 4 üstünde bulunan karabina adı verilen kancası sayesinde genelde doğa yürüyüşleri, bisiklet sporları veya hareketli işler için çanta kenarı, bisiklet gidonu gibi yerlere takılma amacıyla kullanılıyor. Go 3 ise genellikle sabit yüzeylere konularak serisi itibariyle ev hoparlörü olarak biliniyor. Ama JBl bu modelde durumu biraz değiştirmek isteyerek hoparlörün yan tarafına minimal bir asma ipi koymuş. Clip 4 240 gram iken go3 210 gram ağırlında üretilmiş.

 

 

 

MALZEME KALİTESİ

Her iki kulaklık da aynı marka ve aynı segmentte olduğundan malzeme kaliteleri de birbirine yakın. Clip 4’ün tasarımından dolayı dik duramaması bir tık heves kırıcı diyebilirim. Fakat arkasında bulunan kaymayı engelleyen süngerler sayesinde yine de düz yüzeylerde kaymadan kullanılabiliyor. İkisinin de dış kaplamasında kullanılan kumaş ve plastik karışımı ile dokuları bir üst seviye kaliteye çıkarılmış. Go 3 modelinde en çok dikkat çeken özelliklerden biri serisinden ezber bozarak yan tarafına minimal bir denizci ipi kalitesinde taşıma ipi konulması olmuş. Şekli dolayısıyla da go 3 modeli hasara daha dayanıklı bir şekilde üretilmiş denebilir.

 

 

SUYA VE TOZA DAYANIKLILIK

Hoparlörlerin ikisinde de IPX7 sertifikası yer alıyor. Bu sertifikanın ne olduğunu ve ne işe yaradığını biraz konuşalım. İlk olarak IP adı International Protection Code teriminden meydana gelmiş. Açılımlarından da anlaşılacağı üzere IP koruma sınıfı elektrikle çalışan aletlerin dış etkenlere karşı dayanıklılığını belirlemek için Avrupa Komisyonu (CENELEC) tarafından geliştirilmiş uluslararası bir standarttır. Bu cihazlarda bulunan IPX7 sertifikasının açılımı ise o cihazın 30 dakika boyunca 1 metre derinliğe kadar suya dayanabildiğini belirtir. Yani cihazlar bu kategoride “suya dayanıklılık” değil “su geçirmezlik” özelliğine sahiptir. JBL Clip 4 ve go 3 modelleri de tam anlamıyla su geçirmezdir. Toza dayanıklılıkta ise IP6X sertifikasına sahip olan iki cihaz da toz geçirmez olarak değerlendirilebilir.

 

 

GÜNLÜK KULLANIM

JBL Clip 4 serisinin şu an için en yüksek modeli olmakla birlikte JBl’in gerçekten kullanışlı bir karabina kanca kullandığı tek cihaz diyebilirim. Serinin önceki nesillerinde kullanılan kancalar çoğu zaman küçüklüğünden dolayı çoğu yerde kullanılamıyordu. Clip 4 ile birlikte kanca çok amaçlı bir şekilde kullanıma açılmış. Hoparlörü kullandığım sürede bisiklet sürerken gidona takılı bir şekilde saatler boyu düşme korkusu yaşamadan bisikletimi sürebildim. Ayrıca çanta veya pantolonun kemer yerine asabileceğinizi de belirtmezsem olmaz. Go 3 modelini ise tasarımından dolayı genellikle ev ortamında kullanmaya özen gösterdim. Simetrik şekli sayesinde masa gibi düz yüzeylerde dengeli bir şekilde durarak bana hiçbir zorluk yaşatmadı. Bassları dolayısıyla ev ortamında full ses dinlemenin komşuların pek de hoşuna gitmeyeceğini baştan söylemeliyim. İkisininde şarj süresi 120 dakika iken pil ömürleri ise 10 saat şeklinde sunuluyor.

 

 

 

MİKROFON KALİTESİ

Diyenler olucaktır ki hoparlör de mikrofon mu olur, ne işe yarar ?

Bal gibi de olur diyorum çünkü her ne kadar amacı telefon görüşmesi olmasa da siz hoparlörden müzik dinlerken gelen bir arama olduğunda telefonunuza erişmektense hoparlörden tek tuşla çağrıyı cevaplayabilir ve telefondan bluetooth’u devre dışı bırakma zahmetine girmeden oradan görüşmelerinizi yapabilirsiniz.Tabi ki de öyle kulaklık mikrofonu gibi gürültü engelleyicili bir mikrofon beklemeyin. Konuşmanızı rahatça iletecek şekilde size fayda sağlayacaktır.

 

 

BAĞLANTI KALİTESİ

Her iki hoparlörde de Çoğu cihazda olduğu gibi bluetooth 5.1 kodeği kullanılıyor. Telefonun bluetooth sürücüsüne göre değişkenlik gösterse de ortalama 10 metre menzile kadar sorunsuz bağlantı sağlanabiliyor.

 

 

SES KALİTESİ

Ses kalitesi açısından Clip 4 sesleri daha canlı çıkarırken Go 3 daha basslara ağırlıklı bir şekilde üretilmiş. Clip 4 her ne kadar biraz daha pahalı olsa da aralarındaki farkı odyofil olan ben bile pek fazla fark edemedim. Ses bombalarında kaliteden yana yüksek sese de dikkat edildiğinden Go 3 modelinin maksimum ses yüksekliğinin arttırılmış bassları dolayısıyla daha fazla olduğunu söylemeliyim.

 

 

SONUÇ

Eğer niyetiniz dış ortamlarda hareketli işler yaparken aynı zamanda müziği yanınızda taşımaksa karabina adlı kancaya sahip Clip 4 modeli her yere asılabilme özelliği sayesinde sizin için daha uygun olacaktır. Fakat fazla hareket ederken kullanmayacağınız genelde sabit bir yerde müzik zevkinizi yaşayacağınız ve bassları daha fazla hissetmek isteyen bir insansanız Go 3 modeli sizin için daha uygun olacaktır.

 

 

 

1JBL GO 3 Taşınabilir Bluetooth Hoparlör

.JBL Go 3, markanın en yeni ve en küçük taşınabilir kablosuz bluetooth hoparlörü.

 

Bu hoparlör, göz alıcı renklerle süslenmiş özgün tasarımı, dayanıklı bir hissiyat veren iyi malzeme kalitesi, makul ses kalitesi ve su geçirmemezlik seviyesi ile; inceleme radarımıza girmeyi hak ediyor.

 

Hadi GO 3'ün tüm özelliklerine yakından bakalım!

 
Artıları Uygun Fiyata, Üstün Malzeme KalitesiCanlı Renkler, Göz Alıcı Tasarım Makul Ses Kalitesi USB-CIP67 Suya Ve Toza Karşı Dayanıklılık
Eksileri5 Saat Batarya Ömrü Süper Değil
Fiyatları

2JBL Clip4 Taşınabilir Bluetooth Hoparlör

JBL Clip 4, yeni nesil JBL bluetooth hoparlör ailesinin en sevilen modellerinden biri. 

 

Go 3'e oldukça yakın, bütçe dostu fiyatı; 2 kata kadar daha uzun giden pil ömrü ve daha dolgun ses karakteri ile, Clip 4 bizi tatmin eden bir genel performansa sahip.

 

JBL taşınabilir bluetooth hoparlör serisi, bir çok modelden oluşuyor. Bu modeller, süper bir hızla, her seni yeni jenerasyona evriliyor. 

 

Aşağıda, en yeni nesil JBL bluetooth hoparlörleri ve bu hoparlörlerin, hangi modellerin yerini aldığını belirttik.

Artıları10 Saat Batarya ÖmrüHer Yere Asılabiliyor!USB-CBoyutuna Göre Güçlü ve Enerjik Ses Performansı Canlı Renkler, Göz Alıcı Tasarımİyi Malzeme Kalitesi
EksileriBu Fiyat Etiketinde, Hiçbir Şikayetimiz Yok
Fiyatları

Kullanıcı Yorumları (0)

Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.

Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.