Mağazaya git
Aradığın kulaklığı yaz !

Ses Dünyasının Metaverse'de Yeri Ne Olacak?

Metaverse; gerçekliğin boyut değiştirmiş bir versiyonunu, geleceği ifade eden bir kelime. 

 

İnternet 1.0'dan; 2.0'a geçişte, aslında günümüzde sosyal medya platformları devi olan çoğu firmanın kuruluşuna şahit olduk. Facebook, İnstagram, Youtube, Snapchat ve dahası, bu firmalar arasında.

 

World Wide Web, yani www. ile başlayan internetin hikayesinin ilk aşamaları, kullanıcıdan bağımsız; admin kaynaklı içeriklerle oluşturuluyordu.

 

Web 2.0'ın en büyük farklarından biri, artık internet içeriklerinin; kullanıcıların avcunun içinde olduğu; bu insanların gönderiler, videolar, fotoğraflar ve yazılar paylaştıkları dinamik bir yola girmesi oldu. Ki hala da, bu evrenin içerisindeyiz. Web 3.0'a geçmiş değiliz fakat geçiş aşamasındayız.

 

 

Peki Bizi Neler Bekliyor?

 

Sanal Gerçeklik; burada anahtar kelime. Gelecekte, sanal ofislerde toplantılara katılabilecek; arkadaşımızın evinde ki partiye sanal ortamda davet edilebilecek, hatta konserlere ve sinemalara da bu yöntemle katılacağız gibi gözüküyor. Buna ek olarak alışveriş yapabilecek, websitelerini yürüyerek dolaşabileceğiz.

 

Facebook, şirket isminin "Meta" olarak değiştirdiğini duyurmuş ve metaverse ile ilgili yeni projelerini kamuoyuna açıklamıştı.

 

Buna benzer olarak Microsoft; metaverse dünyasını ofis yaşamına getirmeye hazırlanıyor.

 

Henüz burada her şey, geleceğe yönelik hazırlık aşamasında olsada; sanal dünyaya açılan yolculuğun kapısı uzun süre önce kırıldı ve herkes koştura koştura buradan geçiyor.

 

Ses Dünyası Metaverse'e Hazır Mı?

 

Biz insanlar olarak gerçeklik algımızı duyularımız yoluyla oluşturan varlıklarız. Metaverse dünyasının gerçeklik boyutuda, duyularımızı ne ölçüde doyurabileceği ile doğru orantılı olacak.

 

Girdiğimiz ortamlara uygun kokular yayan akıllı sistemler dahil olmak üzere; gördüğümüz görüntü ne kadar gerçekçi ve duyduğumuz ses ne kadar doğal olursa; beynimiz de bu olayı o kadar iyi benimseyebilecek. 

 

Koku alma, tat alma ve dokunma deneyimi henüz istenilen noktada olmasada; görüntü teknolojisi laboratuvar ortamında ki gözlüklerde 8K ve 16K çözünürlükte işleniyor. 8K gözlükler tüketiciye ulaşmış olsada, yinede o kusursuz deneyimi sunacak pürüssüzlükte değiller. Bir VR gözlüğe fiziksel olarak çok yakın olan gözler, pikselleri seçme gibi bir dezavantaj karşısında olduğundan, ne kadar yüksek çözünürlük; burada o kadar pürüzsüz bir deneyim sunuyor.

 

Ses dünyası ise aksine; bizce oldukça hazır.

 

Özellikle son zamanlarda geliştirilen Tidal Tarafında 360 Reality Audio, Apple ve Amazon müzik tarafında ise daha iyisi spatial audio teknolojileri, metaverse dünyasının sesini yükseltebilecek başlıca deneyimler oluşturuyor.

 

Zira, hergün cebimizde dolaşan Airpods Pro ve yeni Airpods 3; kafamızın yönünü algılayan, telefonu merkez alan ve sesi buna yönlendiren teknolojisi ile; sanki bir odanın içerisinde, hoparlörün karşısında hissettiğiniz gerçekçi bir deneyim sunuyor. 

Kullanıcı Yorumları (0)

Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.

Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.