Mağazaya git
Aradığın kulaklığı yaz !

Ses testini nasıl yapabiliyoruz?

Binaural kayıtlar, insan işitme mekanik yapısından faydalanan stereo kayıtlardır.

 

Ne demek istiyoruz?

 

İnsan işitme sistemi, basit bir çift stereo mikrofon diziliminden çok daha gelişmiştir. Bizler sesi, 2D stereo ses düzleminden ziyade, 3 boyutlu olarak çözebiliyoruz. Kısacası sesin tam olarak nereden geldiğini tespit edebilecek bir akustik düzenlememiz var.

 

Peki bunu nasıl yapabiliyoruz?

 

Dış kulaklarımız veya kulak kepçemiz, sesi kulak kanalına iletmeden önce karmaşık yollarla filtreler ve bu filtreleme; sesin geldiği açıya göre değişiklik gösterir. Bir sesin önden mi, arkadan mı, yoksa yukarıdan veya aşağıdan mı geldiğini anlamamız adına bu yapı, büyük bir rol sahibidir. Bununla birlikte kafatasımızın kendisinin de; nasıl işittiğimizle alakalı büyük rolleri vardır.

 

Eğer bir ses dalgasını, gerçek hayatta duyduğumuz şekle en yakın yapıda kaydetmek istiyorsak; bunun en iyi yollarından biri, mikrofonu kafamızın içine yerleştirmektir.

 

İşte burada bunu yapıyoruz. Yapay bir kafa ile! Mini DSP Ears adlı bir kayıt sistemimiz var. Bu sistem, yapay bir kafayı taklit ediyor. Aynen bizim kulaklarımız şeklinde bir çift yapay kulak içerisine konumlandırılmış stereo, çok yönlü mikrofonlar; bizim bu yolculuğumuzda kulaklıkları üzerine takıp, seslerini kaydedebilmek adına tercih ettiğimiz ana “rig” bkz. “dummy head”. Bu alanda resmen bir kafatasını taklit eden, çok daha gelişmiş sistemler var. Bu sistemler on binlerce dolar değerinde olabiliyor. Mini DSP Ears güvenilir, daha az komplike ve uygun fiyatlı bir çözüm. Tabii, ses testi yapılan kulaklığı gerçek hayatta kulağınıza taktığınızda duyduğunuz ses, kesinlikle burada duyduğunuz ses ile aynı olmayacaktır. Bizim kaydettiğimiz sesin, sizin kulağınıza ulaşana kadar uğradığı bir çok durak var, bu durakların hepsinde bir takım değişikliklere uğruyor yada sıkıştırılıyor bu kayıt. Her şeyden önce, bu sesi kendi kulaklıklarınızla dinliyor olacaksınız.

 

Peki bu testin amacı ne?

 

Aynı sistem, kayıt ekipmanları ve çalma listesi ile kaydedilen kulaklıkları, aynı ekipmanlarla dinleyerek; denklemdeki tek değişken olan kaydedilen ürünler arasında ki farkı duyabiliyor olacaksınız.

 

Ses testlerini ilgili inceleme sayfalarının içinde bulabilirsiniz!

 

Ses testi Youtube oynatma listemiz için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Hadi şimdi iyi dinlemeler. Kulaklıklarınızı takmayı unutmayın!

 

 

Kullanıcı Yorumları (0)

Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.

Yorum mu yapmak istiyorsunuz? Buradan giriş yaparak yorum yapabilirsiniz.